Србија

Ово морате знати! СРБИЈА СПРОВОДИ ВЕЛИКО ИСТРАЖИВАЊЕ: Ево шта су показали ПРВИ РЕЗУЛТАТИ О СИНОФАРМУ

Уколико сте на вакциналном пункту у Београду, Новом Саду, Нишу или Крагујевцу, приметили да на огласној табли стоји саопштење да можете бесплатно проверити ниво антитела, а нисте знали разлог – у питању је студија која се спроводи у нашој земљи.

Ова студија, како за „Блиц“ каже докторка Тања Јовановић, има за циљ праћење ефикасности вакцина код различитих старосних група.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У свету је против вируса Ковид-19 дато око шест милијарди доза вакцина безбедних за употребу, али свака земља у научне сврхе сада прати њихову ефикасност, што је у овом случају за грађане „исплативо“, јер многи плаћају како би проверавали ниво антитела након вакцинације.

Вирусолошкиња професорка докторка Тања Јовановић каже да се у нашој земљи, заправо, прати ефикасност свих вакцина које се примењују за имунизацију против Ковида19.

– Ефикасност вакцина се прати преко одређивања присуства и количине специфичних неутралишућих антитела кроз временски период од годину дана. Неутралишућа антитела нас штите од инфекције, јер се везују за инфективни вирус и тако спречавају да вирус уђе у ћелију. Ниво антитела се одређује пре апликације прве дозе вакцине, а затим непосредно пре давања друге а затим и бустер дозе. Како би се пратила динамика одржавања специфичних анттела, даље праћење количине неутралишућих антитела одређује се после месец дана, три и шест месеци касније, као и после годину дана – објашњава она.

У неким истраживањима се поред одређивања присуства неутралишућих антитела одређује се и ћелијски имунски одговор после вакцинације.

– Ћелијски имунитет индукован вакцинацијом утиче на вирус у ћелији, убија ифицирану ћелију и тако спречава даље ширење инфекције – објаснила је за „Блиц“ професорка Јовановић.

Истраживање се спроводи у целој Србији, а крв се узоркује у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду. Организација узорковња поверена домовима здравља у овим градовима који спроводе вакцинацију у региону. Да би постали „учесник“ у студији, потребно је да се прво у потпуности информишете о самом истражвању, циљем и сарџајем истраживања.

– Уколико на основу инфорнација одлучите да учествујете у студији, потребно је да потпишете информисани пристанак, која вас обавезује да поштујете временски календар узорковања крви. Информисани пристанак је потребан за сваког учесника у свим студијама које прате ефикасност вакцинације. У протоколу студија су дати критеријуми за укључивање или искључивање испитаника из студије. Уколико је особа дала пристанак што прати потписивање документа, и испуњава критеријуме за укључивање у студију, попуњава и упитник који се односи на информције о здравственом стању, а која могу да утичу на резултат истраживања. Поред година старости, потребна је информација о томе да ли је особа претходно прележала ковид19 и да ли има неке хроничне болести које могу да утичу на квалитет имунског одговора. Протоколом истраживања је предвиђено је укључивање најмање 10.000 испитаника. Испитаници добијају информацију о нивоу антитела. Већ сам рекла да се раде студије које прате ефикасност свих вакцина које се примењују у нашој земљи и да сви испитаници у студији добијају инфорацију о нивоима антитела или свим оним другим подацима који су предвиђени истраживањем – објашњава професорка Јовановић

Испитивање ће трајати годину дана после последњег узорковања крви.

– Тада ћемо имати и статистички ображене податке из којих ће се генерисати важне информације о ефикасности вакцина, додаје наша саговорница.

Пре неколико дана Милан.И. из Београда, испричао је за „Блиц“ како је након доласка по своју трећу бустер дозу, видео обавештење о студије, те је након треће дозе Синофарма, дао крв на анализу и узео учешће у студији. Како је рекао, не постоји ниједан разлог да не прати свој ниво зашите.

„Синофарм је класична вакцина, спора, али добра“

На основу првих анализа др Јовановић каже да Синофарм спада у групу оних које садрже хемијским путем инактивисану (мртву) комплетну вирусну честицу те да се, по правилу, такав тип вакцине даје у више доза и да снажно активира хуморални имунски одговор.

– На основу првих анализа можемо да закључимо да је за постизање заштиног нивоа антитела неопходна трећа доза вакцине. Трећа дозе се за Синофарм вакцину мора примити већ после четири месеца од апликоване друге дозе, јер негде око 30 одсто вакцинисаних овом вакцином има ниске вредности антитела шест месеци после друге дозе. Ово је пре свега због заштите од нових, претећих варијанти вируса које су доминантне у нашој земљи, као што је то тренутно делта варијанта – прича за „Блиц“ професорка Јовановић.

Заправо, трећа доза Синофарм вакцине изузетно добро стимулише продукцију неутралишућих антитела до максималних вредности скоро код свих испитаника, без обзира на претходну количину антитела пре давања треће дозе, објашњава наша саговорница.

– Зато је важно да на крају истраживања видимо, да ли је трећа доза бустер доза или ће протокол имунизације Синофарм вакцином захтевати три дозе вакцине, како је иначе уобичајно за скоро све до сада познате инактивисане вакцине. Такође ће се пратити пробој вакциналног имунитета на све доминантне, претеће варијанте вируса које ће се јављати у наредних годину дана. Те информације ће бити врло значајне за даље одлучивање о потенцијалној сезонској вакцини против ковида19 – закључује вирусолошкиња проф.др Тања Јовановић, професорка на Медицинском факултету и чланица Кризног штаба за сузбијање инфекције Ковид-19.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс