Србија

Ово морате знати! УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРКЕ ГРУЈИЧИЋ ЗДРАВЉА ВРЕДНО! Не пијте ове таблете, уништићете организам!

Фото: Јутјуб

Суплементи, витамини и минерали који су преплавили тржиште заправо служе како би фармацеутска индустрија згрнула огроман новац, а њихова ефикасност никада није доказана, упозорава професорка др Даница Грујичић, једна од наших најбољих неурохирурга.

Она наглашава да никако не треба веровати у делотворност тих “шећерних водица” које се налазе на рафовима у готово свим апотекама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према њеним речима, суплементи су све популарнији, јер се људи плаше болести, а веома мали број пацијената у ствари купује скупе цитостатике и лекове, па фармацеути управо зарађују на овим додацима исхрани.

– Да се разумемо, суплементи нису отровни и то је једина чињеница коју знамо о њима. Њихову делотворност нико никада није испитао. Да би се нешто назвало леком и да би се нашло у апотеци, тај производ мора да је темељно испитан и да је математички доказано његово својство – каже Даница Грујичић.

Докторка Грујичић појашњава да се то ради обимним анализама и истраживањима на великом броју људи. Уколико се покаже да је суплемент помогао или поправио здравствену слику већини, тек онда би требало да се продаје и рекламира.

– Колико се ништа не зна о суплементима, говори и то што се у свакој реклами на телевизији на крају каже да би се пре употребе требало консултовати са лекарима. Управо то је “ограда” од неких нежељених дејстава – објашњава она.

Говорећи о популарности додацима исхрани, она каже да се људи највише “пецају” на разне витаминчиће, лековите воде, електролите, магнезијуме и аспирине.

Нико не оде код свог лекара да пита да ли је тај производ безбедан. Људи чак и не проверавају да ли им је потребан неки од тих витамина и играју се са својим здрављем. Зато је веома важно да се врати поверење у медицину и да се поново “оживе” породични лекари – додаје Грујичићева.

Она објашњава да је могуће да нам поједини суплементи мало поправе имунитет, али да свакако, на пример, витамин Ц никог није излечио.

– Биљке из Амазоније пролазе само санитарну и бактеријску контролу. Биљне апотеке ничу као печурке после кише где су у понуди флашице руске, америчке и кинеске воде. Можда се код неког јави плацебо ефекат, али већина живи у заблуди да су здрави, јер узимају суплементе – додаје она.

Др Грујичић оценује да би најбоље било да се уради испитивање свих суплемената који су у продаји, али да је то јако скупо, пише Пензионисани.рс.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс