Здравље

Ово нису очекивали! ЕВО КОЛИКО ДУГО БУСТЕР ДОЗА ШТИТИ ОД КОРОНЕ: Научници запањени резултатима

Студија од 21. новембра са Универзитета Нортвестерн нуди увид у то како изгледа одговор антитела код здраве одрасле особе након што је примила допунску вакцину против ковида

Америчка управа за храну и лекове (ФДА) и Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) одобрили су бустер дозу вакцине против короне за све одрасле особе. Директорка ЦДЦ-а, докторка Рошел Валески, изјавила је да је ова одлука донета на основу „уверљивих доказа“ да су допунске ињекције на потпуно безбедан начин повец́але заштиту људи и од симптоматске инфекције и од тешког ковида.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Многи здравствени званичници су инсистирали на томе да агенције донесу ову одлуку у последњих неколико недеља, пошто је истраживање показало да заштита од вакцина временом слаби у свим старосним групама. Али ако је имуни одговор на прве два ињекције ослабио након само неколико месеци, колико ц́е трајати „бустер заштита“ од ковида?

Потребно је урадити још анализа и прерано је доносити закључке, али нова истраживања су обећавајућа. Студија од 21. новембра са Универзитета Нортвестерн нуди увид у то како изгледа одговор антитела код здраве одрасле особе након што је примила допунску вакцину против ковида. Истраживачи су анализирали више од 30 учесника који су у потпуности вакцинисани пет до девет месеци пре добијања бустер дозе и открили су да су сви примаоци имали значајно повец́ање нивоа антитела након додатне ињекције Фајзера или Модерне.

Према студији, нивои антитела на корону су се смањили за око 10 пута девет месеци након што су учесници добили обе дозе вакцина Фајзер или Модерна. Али након треће дозе, ови нивои су драстично скочили и увећали се за чак 25 пута, што је пет пута више од „количине“ која је измерена након друге дозе. На основу овог податка, истраживачи су закључили да заштита након допунске ињекције траје много дуже него након обављене комплетне имунизације од две вакцине.

„Будуц́и да антитела толико снажна, бустер доза би потенцијално могла да пружи заштиту на доста дуже време него што је то уочено за прве две дозе вакцина“, изјавила је ауторка студије Алексис Демонброн, доктор наука, доцент за фармакологију на Универзитету Нортвестерн.

Према студији, бустер доза било које мРНА вакцине је створила изузетно снажан имуни одговор и ниво антитела која је много већи од оног који је створен било којим другим обликом заштите, било да је реч о природној инфекцију, две дозе вакцине, или чак и комбинацији заразе и имунизације.

„Знамо да мРНА вакцине пружају висок ниво заштите од тежих облика ковида који доводе до хоспитализације или смрти. Али имунитет временом опада, посебно нивои антитела која помажу у спречавању инфекције. Резултат је да је стопа заражавања у порасту, посебно када говоримо о заразнијим мутацијама короне као што је делта“, рекао је др Томас Мекдејд, професор антропологије на Вајнберг колеџу за уметност и науку.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс