Србија

Ово смо чекали! ШТА ЋЕ БИТИ СА ЦЕНОМ СТРУЈЕ ОД ДЕЦЕМБРА? Вучић одговорио на питање које интересује све грађане

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић изјавио је данас да ће се наредних дана разговарати о цени електричне енергије за привреду, која ће, како је рекао, морати да буде повољнија него на берзи, али ипак нешто виша него до сада, како би тиме били задовољни и привредници, али да ЕПС не буде оштећен.

Истовремено, председник је поручио да цена струје за грађане остаје иста, односно да се о евентуалном поскупљењу до сада није ни разговарало.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање новинара шта ће после 1. децембра бити са ценом струје за привреду, Вучић је рекао да већ у понедељак следи важан састанак на ту тему.

Он је приметио да повољнија цена електричне енергије за привреднике и јесте један подстрек за инвеститоре да улажу код нас.

Код нас су више плате него у регион, али инвеститори долазе овде. Рачунамо да ће Србија на крају године имати 62-63 одсто укупних инвестиција на Западном Балкану, али зато морамо да бринемо о великим потрошачима струје и гаса – рекао је Вучић.

Додао је да су највећи потрошачи Железара Смедерево и борски Зиђин, као највећи, са којима је договорена цена електричне енергије, те да се са другима разговара у оквирима које држава може да поднесе.

– То значи да цена мора да буде нешто изнад цене коштања, без обзира на значај тих компанија за Србију, да не би ЕПС правио додатне губитке. Гледаћемо да за фирме обезбедимо много бољу цену него на берзи, али да буде нешто виша него данас – рекао је Вучић.

Када је реч о грађанима, цена струје, истакао је, како ствари сада стоје, остаје иста.

– Све и да повећамо за неки проценат, опет би била најјефтинија у Европи. Али, нисмо ни размишљали о томе – поручио је председник.

Поновио је да се повољнијом ценом струје за привреднике делује подстицајно на њих, за будућа улагања, јер држава жели да инвеститори остану овде, да су им погони у нашој земљи, јер својим радом доприносе стварању већег БДП-а Србије.

– Наћи ћемо решење да буду задовољни сви, и ЕПС и привредници, то је најважније – рекао је Вучић и додао да и у ЕПС-у то разумеју.

 

Извор: Новости.рс