Србија

ПЕДИЈАТАР ТВРДИ: Корона се устремила на децу, старија од 12 година могу да се вакцинишу

Струка сматра да деца старија од 12 година могу да се вакцинишу

Повећан је број респираторних инфекција, пнеумонија, а почела је и сезона грипа, истакао је др Војислав Лекић, начелник Болнице за педијатрију „Др Олга Поповић Дедијер“ која поред Земунске болнице служи за лечење нон-ковид пацијената међу децом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Последњих неколико месеци родитељи су усплахирани, јер су деца била у великом броју инфицирана и болесна, било их је на респиратору, као и беба, а имали смо нажалост и смртне случајеве. Вирус је пошаст – истакао је др Лекић у јутарњем програму Курир телевизије.

Лекић је подвукао да струка сматра да деца старија од 12 година могу да се вакцинишу, тако да и он препоручује.

„Кажу, примио вакцину, па умро. Па изађеш и из цркве, па умреш, па ти није црква крива. То можда нема никакве везе са вакцином у маси случајева, него народ то воли, теорије завере. Чак и да има 27.000 случајева смрти од вакцине, а колико их је умрло од ковида?“, пита се Лекић.

Др Дејан Илинчић, субспецијалиста ендокрине хирургије у приватном сектору, сматра да је у питању пољуљано поверење у читав систем.

„Пацијенти нас питају шта мислимо о вакцини. Нежељени ефекти су могући и нешто што ми радимо носи ризик“, додао је др Илинчић и нагласио да су нон-ковид пацијенти највеће жртве јер немају где да се лече.

Од четири КБЦ три су била у ковид систему.

– Ковид-19 је нова болест и ми се учимо у ходу. Сада знамо много више, боље реагујемо. Вирус се као и свако живо биће на свету бори да преживи тако што мутира. Биће и следећих таласа с обзиром на то да су деца невакцинисана и да су главни преносиоци. Кад се врате из школе и вртића њих највише љубимо. Зато за дете од 17 година, које је већ одрасла особа физички, зашто не дати цепиво? За млађе ће показати време“, каже др Лекић.

Педијатар Болнице „Др Олга Поповић Дедијер“ каже да су постковид облици исти код одраслих и деце.

– Сваки вирус напада све органе. Нема пасош да не улази у неке органе. Пробиотици помажу за органе у стомаку. Танко црево је највећи имуни систем у организму чија је површина величине тениског терена кад се испегла -открио је др Лекић.

Др Илинчић је закључио да је ковид указао на најслабије тачке здравственог система.

Извор: Курир/srbijadanas.com