Свет

ПОЛИТИКОЛОГ ОТКРИО СВЕ: Немамо решење мораћемо да се договоримо са Русијом

Немачке власти, упркос њиховом могућем антируском ставу, тешко да ће одустати од рада Северног тока 2, јер је овај пројекат од виталног значаја за економију и индустрију земље.

До овог закључка дошао је познати немачки политиколог Александар Рар коментаришући политичку ситуацију у Немачкој.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рар је детаљно објаснио зашто би Берлин, упркос противречностима у немачкој влади, морао да купује руски природни гас преко новог гасовода, а такође је предвидео будућност Северног тока 2.

Александар Рар је пре свега скренуо пажњу на то да Немачка већ дуго покушава да спроведе пројекат по коме се спрема да потпуно одустане од употребе нуклеарне енергије и угља.

Међутим, такве мере је практично немогуће спровести без додатних набавки природног гаса. Због тога ће Берлин бити принуђен да се договори око пуштања у рад Северног тока 2.

„Мораћемо да користимо гас између етапа плана. Гас се више не производи у Немачкој и Европи. Да, наравно, мораћете да га набавите из Русије. Северни ток 2 ће заиста помоћи да се обезбеди енергетска безбедност. Уобичајена фраза, али разумни политичари то кажу “, објаснио је Рар.

Немачки политиколог је предвидео будућност Северног тока 2, напомињући да ће гасовод бити пуштен у рад и да ће, упркос опречним мишљењима у немачкој влади, постати главни извор природног гаса за земљу.

Дакле, немачке власти, на челу са новим канцеларом, неће ићи против овог пројекта, већ ће га, највероватније, подржати на сваки могући начин.

„Ова влада ће имати велике финансијске проблеме због планираног повећања издатака за друштвени систем земље, па ће полемика око Северног тока 2 избледети и отићи у други план“, резимирао је Рар.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs