Србија

ПООШТРАВАЊЕ МЕРА! КРИЗНИ ШТАБ СЕ ОГЛАСИО: Ево шта следи…

Број заражених корона вирусом у Србији делује да полако опада. Ипак, четвороцифрен број новозаражених на дневном нивоу и више од 50 умрлих свакако нису бројке за потцењивање. Тако и медицински део Кризног штаба ових дана најављује могуће пооштравање постојећих епидемиолошких мера.

Кризни штаб би на наредној седници која је најављена за следећу недељу могао да разматра продужење важења ковид пропусница у угоститељским објектима, али и њихово увођење за спортске манифестације у затвореном, попут кошаркашких или рукометних утакмица. Али, шта је са другим објектима, попут биоскопа, позоришта, теретана, где се окупља велики број људи?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Све сам то још у јуну предлагао, дилеме нема, то би требало да буде тако. То је став медицинског дела Кризног штаба. И за спортске сусрете, да ли су они на отвореном, или затвореном, пропуснице треба да постоје и за такве догађаје, а не само за угоститељство – рекао је др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба и имплицирао да би предлог био да пропуснице важе и за теретане.

Он истиче да се медицински део и даље чврсто држи става да ковид пропуснице треба увести на 24 сата, али и да је нејасно постоји ли довољно људства који би ту одредбу контролисали.

– И даље стојимо при томе да треба увести пропуснице на 24 часа, али питање је да ли постоји механизам који то може да обезбеди. Да ли постоји људство које би контролисало то, јер треба почети од тога да ли су сви у јавним службама вакцинисани? Па нису. То није ни 50 одсто, то чак треба да важи и за оне који контролишу. Како ћете спровести нешто што треба да буде 24 часа поштовано, ако они који то раде нису сви вакцинисани – казао је др Тиодоровић.

Слаже се са њим и епидемиолог Предраг Кон који је увођење таквих мера на свим ризичним местима најавио.

– Како да не, о томе се размишља. Ковид пропуснице у основној замисли нису биле намењене само угоститељским објектима, него и шире на свим местима на којима може доћи до заражавања. Важна ствар је што ми још увек немамо ковид пропуснице које важе 24 сата. То је први и основни захтев, а заједно са тим би ишло и све ово остало – казао је члан Кризног штаба.

Његове речи да би могло доћи до продужетка важења ковид пропусница потврдио је и др Зоран Бекић, директор Дома здравља Савски венац и координатор вакциналног пункта на Београдском сајму.

– Уколико се епидемиолошка ситуација погорша, на новој седници Кризног штаба могло би да се разматра о продужетку важења ковид пропусница, као што је то случај у појединим земљама у региону. Једна од тема за разматрање биће и ширење примене ковид пропусница, то јест њихово увођење на спортским манифестацијама у затвореном простору и на клизалиштима. Због тога очекујем да ће се примена ковид сертификата проширити – рекао је др Бекић.

Он је додао да је од увођења ковид пропусница повећан одзив за вакцинацију, па се даје укупно од 35.000 до 40.000 доза на дневном нивоу.

„За 10-ак дана ћемо видети ефекте продуженог распуста“

Члан кризног штаба, епидемиолог др Бранислав Тиодоровић упозорио је да ћемо за 10 до 12 дана видети ефекте продуженог јесењег распуста за основце и средњошколце, то јест ефекте кратког одмора њихових родитеља, јер су читаве породице похрлиле у бање и на планине, а поента распуста је била да смањимо контакте и број новозаражених.

– А иде нам и тзв. Црни петак, када ће тржни центри бити пребукирани, па очекујем скок броја новозаражених за неку хиљаду. Имаћемо до 5.000 новозаражених дневно за 10-12 дана – рекао је он и додао да медицински део кризног штаба није променио свој став о ковид пропусницама:

Комуналци у цивилу ће контролисати ношење маски

У Београду је од јуче појачана контрола поштовања епидемиолошких мера у возилима ГСП, рекао је начелник комуналне милиције Иван Дивац и најавио да ће у наредном периоду, ако буде потребно, у контроли бити ангажовани и комунални милиционари у цивилу:

– Имамо мали број санкционисања у градском превозу јер људи када виде комуналне милиционаре у униформи, сви ставе маске и онда не пишемо пријаве. Како бисмо мотивисали људе да нон-стоп носе маске у превозу, у неком тренутку ћемо сигурно ангажовати и комуналне милиционаре у цивилу.

Извор: Блиц/srbijadanas.com