Србија

Потпуни преокрет! АМЕРИКА ОТКАЗАЛА ПРИЈАТЕЉСТВО: Косово се нашло у чуду

Арифи: Косово није позвано на Самит за демократију између осталог и због ЗСО и Дечана

То што Косово није на списку учесника Самита за демократују, који организује председник САД Џо Бајден, јасан је политички сигнал Влади у Приштини, оцењује професор међународних односа Дритеро Арифи, преноси Коха.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је Арифи додао то је и показатељ да Косово није међу земљама које САД сматрају пријатељима демократије.

„Запамтите, они су нас сврстали уз Белорусију, Србију, Босну и Херцеговину, Мађарску и тако даље. Косово се не може сврстати у антидемократске и антиамеричке земље“, рекао је Арифи.

Последица антиамеричких акција

По његовим речима, то је последица „антиамеричких акција“, које, како је додао није само ова влада имала.

По мишљењу Арифија, постоје грешке које су Косово коштале позива, а како оцењује, и даље се те исте грешке, које су у супротности са вредностима које САД промовишу, понављају.

„Прва тачка се односи на изјаве јавних званичника да је Косово криминализована, корумпирана држава и тако даље, говорим о Скупштини Уједињених нација и изјавама у Савету безбедности.

Изјаве премијера

Други се односи на изјаве премијера, али и председника у вези са Заједницом српских општина. Нема потребе да се јавно говори, али са пријатељима треба да се расправи како да нађемо решење.

Одлуке Уставног суда

Треће, верујем да има везе са неспровођењем одлуке Уставног суда у вези са имовином око манастира Дечани, од Куртијеве владе, а чију примену је стално захтевала америчка амбасада. Пет година разговарамо и ништа није било“, рекао је Арифи.

Он сматра да, постоје иницијативе кроз које САД покушавају да уведу Косово у амерички поредак, безбедност и спољну политику.
„Имам утисак да не разумемо шта је оријентација Косова у спољној политици, јер се само изјавама ништа не ради“, додао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово онлине/Ало