Србија

ПОЖАР У „НАМЕНСКОЈ“! Гори погон ракетних горива, има повређених

У погону Ракетних горива предузећа „Милан Благојевић – Наменска“, дошло је акцидента у коме је повређен мушкарац, преноси портал Нова.рс.

„Према информацијама којима располажемо, несрећа се догодила у преподневним сатима, када је, како претпостављамо, избио мањи пожар. Повреде је задобило лице мушког пола, а опекотине су на површини 2 % коже“, каже за наш портал саговорник из лучанског Дома здравља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он напомиње да је повређено лице хоспитализовано у Општој болници Чачак где ће остати наредна 24 сата. Портпаролка фабрике МБ „Намеснка “ Милка Божић каже за наш портал да је дошло до технолошког пожара у погону Ракетних горива.

„Један колега је задобио лакше повреде, опекотине лица, али је свестан и орјентисан, тренутно се налази у чачанској болници. Најважније је да није животно угрожен, а ради се о Р.М. старом 43 године“, навела је она. Божић је додала да надлежни органи утврђују узрок овог акцидента, напоменувши да су, како тврди, испоштоване све мере безбедности заштите на раду.

Подсетимо, ово није прва несрећа у поменутој фабрици. Наиме, у експлозији у погону Ракетних горива која се догодила 14. јула 2017. године су преминули радници Миломир Миливојевић (25) и Милојко Игњатовић (55). Због тога је Милован Миливојевић, Миломиров отац поднео тужбу против директора фабрике Радоша Миловановића, јер је одговоран за трагедију. Миловановић је пустио у употребу незаконито изграђен објекат, који је имао неисправан стабилни систем за гашење пожара, неисправну инсталацију за дојаву пожара, и неисправну инсталацију осветљења, као и за измену места несреће.

Тај судски поступак је и даље у току. Поред директора, оптужени су и Владимир Лончаревић, руководилац погона Ракетна горива, и Томо Стојић, руководилац сектора Безбедност и заштита на раду

Један од најважнијих докумената који потврђује да су начињени многобројни пропусти јесте и извештај Министарства одбране под ознаком „строго поверљиво“ у коме пише да у време несреће у „МБ Наменска“ чак 11 „мера, радњи и поступака“ није реализовано у складу са прописима.

Извор: Нова