Србија

Проглашена ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА у овом делу Србије

Због изливања реке Тамнаве општина Коцељева је прогласила ванредно ситуацију. Река се због интензивних падавина дуж свог тока у небрањеним зонама излила из корита и поплавила неколико десетина хектара обрадивог земљишта.

Процењује се да је на територији ове локалне самоуправе за три дана пало више од 140 литара кише по метру квадратном. Због обилних падавина излио се и Јадар и такође поплавио њиве, преноси ТВ Пинк.

Тамнава је пре седам година срушила је мост који повезује магистрални пут Шабац – Ваљево и преломила га на три дела, па је после тога изграђен нови.

Због овако лошег искуства, општина ништа не препушта случају, па су због тога решили да правовремено делују.

– С обзиром на то да су падавине налик онима које су биле 2014 године због тога смо јуче увели ванредну ситуацију на територији целе општине. У току је праћење целокупне ситуације на Тамнави, почевши од њеног извора закључно са изласком са наше општине – рекао је за ТВ Пинк Душан Илинчић, председник општине Коцељева.

Он наглашава да су велики радови рађени на притокама Тамнаве па је сада много боља ситуација него 2014. године.

Шабачка Каменица под водом

Због великих падавина њиве у Шабачкој каменици су комплетно под водом. Иако се мало повукла, због најављених нових падавина мештани страхују од бујица са околних брда.

Мештани кажу да у околини Тамнаве може да се сеје само кукуруз јер ништа друго не може да успе, јер поплави вода и све пропадне.

Проблем са пијаћом водом

Локална самоуправа је због проблема са пијаћом водом обезбедила цистерне на неколико месних заједница.

– Тренутно имамо проблем са водоснабдевањем пошто су нам бунари у проблему. У току је отклањање проблема на бунарима и очекујемо од овог ттренутка да грађани почну нормално да се снабдевају водом – рекао је Илинчић.

Директор Србија воде Горан Пузовић најавио је да су следеће године у плану санациони радови у Каменици код моста како би се заштитила брана и акумулација која ће помоћи да се реше проблеми реке Тамнаве.

Извор: Блиц