Регион

Регион на ногама! ЗАПАД СПРЕМА ПОНУДУ ЗА ДОДИКА: Намеравају да га спрече да формира војску Републике Српске!

Бањалука је кренула у борбу да спречи даље отимање њених овлашћења у БиХ. Српска је спремна на договор и уступке уколико западни центри моћи одустану од пројекта сламања РС, оцењују саговорници Курира

Република Српска кренула је у политички процес враћања својих надлежности из области безбедности, војске, опорезивања, суда, тужилаштва и других које по Уставу Босне и Херцеговине не припадају БиХ. Успостављање оружаних снага Српске изазвало је највише буре, и то, пре свега, код заштитника НАТО интереса у БиХ. Ова тачка могла би бити окосница око које ће се Српска у преговорима са Западом борити за већа овлашћења, оцењују саговорници Курира и додају да ће Запад понудити неке уступке РС како би одустала од прављења војске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Спремни за договор

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да РС мора да игра рационално и подсећа да је војска само једна од 70 надлежности које су јој одузете.

– Додик је искусан и флексибилан политичар. Мислим да је он спреман да седне и да се договара са западним центрима моћи, па да од неких захтева и одустане, ако би захтеви РС на другим пољима били удовољени. Додик данас офанзивније креће с намером да спречи да они даље отимају овлашћења. Није овде циљ само да се врате одузета већ да се спречи да се одузму нова овлашћења – напомиње наш саговорник.

Професор међународних односа Срђан Перишић види самосталну војску РС као највећи проблем за САД и процењује да ће око те тачке бити покушаја нагодбе или притисака.

– Циљ Вашингтона јесте чланство БиХ у НАТО и то би довело Србију у веома незгодан положај и била би под огромним притиском. Намера је да се спречи повезивање РС и Србије, да граница на Дрини буде вечна. Зато мислим да Американце у овој ситуацији не интересују много све ове надлежности РС, већ искључиво тачка која се тиче војске. Моја процена је да ће се Српској понудити неке погодности а да она заузврат одустане од своје војске. Ипак, какви год притисци и понуде били, ниједно решење не може да прође без сагласности Србије – наглашава он.

Сламање Српске

Политички аналитичар Џевад Галијашевић каже за наш лист да већа аутономија Српске значи и њен отклон од НАТО колосека. Он сматра да је Америци примарни циљ да има активног непријатеља на Балкану како би НАТО добио сврху и успоставио партнерство с муслиманским светом:

– У том контексту треба посматрати политички процес који је покренула РС. Ако дате више аутономије Српској, онда она има свој одбрамбени пут који би био ван колосека НАТО, а то Америка нипошто не жели. Иако није формално чланица Алијансе, БиХ је и правно и фактички НАТО кућа и Срби се буне против тога. Не постоји тачка која би задовољила САД. Њен политички пројекат је спречавање било каквог договора између српске и бошњачке елите.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс