Србија

Рок до 30. априла! ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР МАЛИ: Исплаћујемо сваког понедељка

Београд — Обвезници фискализације имају рок до 30. априла 2022. године да пређу на нови модел е-фискализације, објавио је министар финансија Синиша Мали.

Како је навео у објави на свом Инстаграм профилу, први корак је пријава пословног простора и пословних просторија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„До данас је укупно 34.000 обвезника пријавило 47.000 локација. Пореска управа је подсетила обвезнике на који начин се попуњава пријава (на сајту purs.gov.rs), а видео о томе се налази и на Youtube каналу Министарства финансија“, додао је Мали.

Након пријаве локација пословних објеката, могуће је пријавити се за субвенције за набавку нових уређаја, такође преко портала Пореске управе еПорези. Видео о томе се такође налази на YT каналу Министарства финансија, као и на сајту budiefiskalizovan.gov.rs.

„Субвенције исплаћујемо једном недељно, сваког понедељка, дакле одмах након што се пријавите. До сада се за субвенције пријавило око 19.000 обвезника. Од 1. новембра је такође могуће послати упит за безбедносни елемент, који вам је неопходан за е-фискализацију. Важно је да пошаљете упит када знате који фискални уређај ћете користити“, навео је министар финансија.

Регистар одобрених елемената електронског фискалног уређаја се налази на сајту Пореске управе. Све ове информације можете наћи на сајтовима budiefiskalizovan.gov.rs i purs.gov.rs.

„Позивамо све обвезнике да што пре пређу на нови модел и да се е-фискализују!“, закључио је Мали.

Буди еФискализован

Нови модел фискализације подразумева коришћење електронског фискалног уређаја, путем којег ће обвезник фискализације у тренутку промета на мало, укључујући и примљени аванс за будући промет на мало, издавати фискални рачун са QR кодом.

Период преласка на нови систем траје од 1. новембра 2021. године до 30. априла 2022. године.

Од 1. октобра порески обвезници путем портала еПорези могу да пријављују пословни простор и пословне просторије у којима обављају делатност, за које је неопходно поседовање фискалног уређаја.

Такође, од 15. октобра до краја јануара 2022. године преко сајта Пореске управе, сваки порески обвезник може да се пријави за субвенцију Владе Србије – 100 евра по продајном месту и 100 евра по фискалном уређају, при чему ће они који нису у систему ПДВ-а добити за 20 одсто већу субвенцију за касе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92

Ознаке