Регион

Руси реаговали на претње санкцијама Републици Српској! Ове речи ће разбеснети Запад!

Упркос санкцијама, како је навео Додик, Српска ће спроводити своју политику

Санкције више не могу застрашити народ. Ми радимо за народ, а не за америчке интересе. Санкције су храна за гладну јавност у Федерацији БиХ. Овим речима је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик реаговао на оштро писмо америчког државног секретара Ентонија Блинкена у коме прети санкцијама и сву кривицу за стање у БиХ сваљује на српски ентитет.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Порука САД посебно је разбеснела руско министарство спољних послова, одакле се огласила Марија Захарова рекавши да се Вашингтон придружио Берлину у сваљивању одговорности за велику унутрашњу кризу у БиХ искључиво на Републику Српску.

Упркос санкцијама, како је навео Додик, Српска ће спроводити своју политику.

– Наше политике су уставне, наше политике су дејтонске, а ако је Америка спала на то да спроводи санкције и да то чини тако што њихови службеници по Републици Српској и БиХ зову разне људе телефоном, указују, а некима и прете, то говори да су они само у функцији једног народа, и то бошњачког – рекао је Додик, откривши делимично садржај писма које је пренео саветник Стејт департмента Дерек Шолет.

НЕПОТРЕБАН ЕКСПЕРИМЕНТ

Додик је нагласио да ако БиХ није место у којем се Срби и Хрвати осећају добро, него Американци, то онда и није БиХ, него нека америчка земља.

– Требало би, по том принципу, да будемо срећни, да имамо добар стандард и будемо 51. америчка држава. Ми то нисмо. У БиХ се спроводи непотребан експеримент. Америка ће кад-тад морати да спроводи своје реалне политике, а не да прете санкцијама било коме – поручио је Додик.

Српски члан Председништва БиХ је навео да није искључено да неке земље унилатерално донесу санкције, поручујући да санкције нису решење проблема.

– Мени је свакако забрањено да уђем у САД, ја ништа не губим. Мени је важно да не губи Република Српска. Српска је у добитку, јер је постала свесна себе и добила свој статус и ингеренције – закључио је Додик.

КРЕНУЛО ОД НЕМАЦА

Писмо Блинкена временски се поклопило са изјавом немачког министра спољних послова Хајка Маса да његова земља пружа највећу билатералну подршку БиХ, али да нити желе нити хоће да усмеравају новац немачких пореских обвезника у ентитет који, како је навео, активно ради на уништавању БиХ, као и да неће седети скрштених руку.

Масовна пристрасна оцена изазвала је револт званичне Москве, која његове тврдње сматра погубним.

– Изненађујуће је то како је категорички, лако и уопште не улазећи у претходне околности наизглед искусни немачки политичар свалио сву одговорност за велику унутрашњу политичку кризу у тој земљи искључиво на Републику Српску. Уверени смо у погубност оваквих пристрасних процена – истакла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

ПРЕЗИР И НЕПОШТОВАЊЕ

Она је оценила да је Берлин тиме самовољно именовао кривце, осврнувши се и на оштре оптужбе из Стејт департмента.

– Већ се чују претње увођењем различитих санкција против легитимно изабраних лидера суверене БиХ, који законитим политичким методама штите уставна права захваћена спољним волунтаризмом који све више подсећа на колонијалну политику. Постоји презир и непоштовање независне БиХ, њених државотворних народа, наравно, Дејтонског споразума, мултилатералних напора у корист међунационалног помирења и сарадње – додала је Захарова.

НИШТА НОВО

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић оценио је да су претње са Запада санкцијама упућеним званичницима РС последица лажне слике која се ствара у БиХ, према којој је наводно само Српска дестабилизирајући фактор.

– Зашто би Република Српска имала санкције када није предузела ништа против Дејтонског мировног споразума, напротив – истакао је лидер СПС.

Он је подсетио да претње санкцијама званичницима РС са Запада нису ништа неочекивано нити ново, јер је најављивано.

– Све је то питање добре пропаганде, јер Срби не умеју да се поставе у маркетиншком смислу као што су то радили Хрвати и муслимани, који себе представљају као жртве – закључује Дачић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Објектив.рс