Свет

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА! Допремљени водени топови и војна машинерија. Надлећу ратни хеликоптери!

Напето на граници Пољске и Белорусије јер на хиљаде миграната покушава да уђе у Пољску, док су „преко жице“ војска и полиција.

Ситуација прети да измакне контроли будући да су мигнатни бројчано надмашили припаднике пољске војске и полиције, који стоје поред ограде потпуно наоружани. На прелаз су допремљени и водени топови, тешка војна машинерија, а цело подручје надлећу пољски војни хеликоптери.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Репортери страних медија јављају да је толико напето да се само чека неки окидач па да све измакне контроли.

Подсетимо, пољска погранична полиција оптужила је у недељу белоруске снаге да припремају тамошње мигранте да силом пробију граничну баријеру, због чега је граничи прелаз који је најкритичнији затворен.

„Странци добијају упутства опрему и сузавац од белоруских власти“, стоји у објави на Твитеру пољске граничне полиције.

Већ неколико дана хиљаде миграната из трећих земаља заробљено је у импровизираним шумским камповима на граници с Пољском док се температуре крећу око нуле.

Гомиле миграната који траже пут до земаља чланица Европске уније такође су се окупиле на литванској и летонској граници.

Пољска, Литванија и Летонија размишљају о сазивању састанка НАТО-а као одговор на кризу, изјавио је у недјељу пољски премијер Матеуш Моравјецки.

Многи мигранти надају се уласку у Немачку, а кружиле су гласине да ће од понедељка бити ангажовани аутобуси који ће их одвести до немачке границе.

Немачко министарство спољних послова демантовало је гласине на Твитеру

„Ко год шири те лажи, доводи људе у велику опасност“, стоји у поруци немачке дипломатије.

Савет ЕУ проширио је данас законски оквир којим се омогућава увођење санкција Белорусији наводећи да је то одговор на инструментализацију људи коју спроводи белоруски режим у политичке сврхе.

Овом одлуком проширени су критеријуми који ће омогућити да се на листи санкционисаних нађу појединци и субјекти који организују или доприносе активностима Лукашенковог режима које омогућавају илегални прелазак спољних граница ЕУ.

„Данашња одлука одражава одлучност ЕУ да се супротстави инструментализацији миграната у политичке сврхе. Ово је реакција на нехуману и незакониту праксу. Истовремено, настављамо да се супротстављамо неприхватљивој репресији режима против сопственог становништва и реаговаћемо у складу с тим”, изјавио је је шеф дипломатије ЕУ, Жосеп Борељ.

Данашња одлука Савета ЕУ уследила је након закључака Европског савета од 21. и 22. октобра 2021. године, у којима су лидери ЕУ изјавили да неће прихватити било какав покушај трећих земаља да инструментализују мигранте у политичке сврхе, осудили све хибридне нападе на границама ЕУ и потврдили да ће одговорити на такве потезе Минска.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92