Свет

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА! Председник упозорио: „Борба ће се водити за воду и храну!“

Pixabay.com

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио ће се због климатских промена, суша, пораста становништва и урбанизације, у будућности борба водити око водних ресурса и хране

Он је на церемонији пуштања у рад бране и хидроелектране Илису рекао да ће њен капацитет складиштења воде око 11 милијарди кубних метара, снаге од 1.200 мегавата, Турској годишње осигурати финансијску корист од три милијарде лира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Вода значи живот у нашој цивилизацији. Енергија је још један незамењив извор живота данас. Стога је ово пројекат који нашој земљи пружа веома важне прилике и могућности“, рекао је Ердоган, преноси Анадолија.

Упркос повећању броја становника са три на осам милијарди у последњих 60 година, количина падавина на земљу коју имамо није се променила, рекао је он и додао да су катастрофе повезане са климатским променама, попут суша, поплава и шумских пожара све чешће.

„Заштита водних ресурса пре него што достигну границу потрошње, њихово ефикасно коришћење и исправно управљање постало је обавеза, а не избор“, додао је Ердоган.

Сматра да ће се у будућности борба водити око водних ресурса.

„Евидентно је да ће се у наредном периоду водити борба за водне ресурсе и производњу хране, на сличан начин како се то у прошлости радило за нафту“, казао је Ердоган.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Информер.рс/Танјуг