Свет

СИТУАЦИЈА ЈЕ ДРАМАТИЧНА! Хаос на граници, чују се пуцњи: „Све је више војника“

Виљнус — Званични Минск сматра да су неосноване оптужбе Варшаве да белоруски војници прелазе границу са Пољском, саопштило је данас белоруско Министарство одбране.

Према тврдњама Минска, званичници пољског министарства одбране састали су се са војним аташеима из белоруске амбасаде у Варшави 8. новембра „да би разговарали о наводним кршењима пољске границе од стране чланова белоруске службе и о њиховој умешаности у миграциону кризу“, преноси руска агенција ТАСС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство одбране Белорусије је истакло да Минск сматра да су „све оптужбе које је изнела Пољска неутемељене и неосноване“, наводећи да верује да „пољско Министарство националне одбране нерадо тражи конструктивно решење проблема и намерно настоји да тренутну конфликтну ситуацију доведе на политички ниво“.

Како преносе светски медији, ситуација на граници је напета, а „Спутњик“ јавља да су се чули пуцњи.

Из Варшава кажу да „помно прате ситуацију“.

„Пратимо ситуацију из ваздуха. И пратимо војнике који су тамо. Све их је више“, навела је портпаролка пољског граничног комитета Катарзина Здановиш.

12.000 – 15.000 миграната

Пољска очекује да ће након покушаја веће групе миграната да оштете ограду и силом уђу у ту земљу, најновија ескалација мигрантске кризе на граници са Белорусијом трајати данима, пошто на граници са Пољском борави око 4.000 избеглица а у Белорусији на путу у Европску унију чак можда и 15.000.

„Наше процене показују да у Белорусији има чак 12.000 до 15.000 миграната. У понедељак је у област око Кужњице доведено око 4.000. Њихов притисак и активности трајаће данима ако не и дуже“, казао је данас портпарол координатора пољских специјалних служби Стањислав Жарин.

Пољске власти од јутрос су до даљег обуставиле сав саобраћај и промет роба на граничном прелазу Кужњица са Белорусијом пошто су након јучерашњих покушаја да уз помоћ грана, кљешта и клада савладају ограду од жилет жице коју је на граници поставила Пољска, мигранти махом из Ирака и Средњег истока остали да ноће крај границе под шаторима.

„Непропусност пољске границе је наш национални интерес. Али сада је улог и стабилност и безбедност целе Европске уније. Тај хибридни напад Лукашенка је уперен против свих нас. Нећемо дозволити да нас застраше и заједно са нашим партнерима у НАТО и ЕУ бранићемо мир у Европи“, поручио је на Твитеру пољски премијер Матеуш Моравјецки пошто је јутрос заједно са министром одбране Маријушом Блашчаком обишао граничаре, војнике и полицајце код Кужњице.

Пољска је добила подршку савезника у ЕУ и НАТО за одбрану источне границе и дизање зида високог пет метара, пошто од лета расте притисак да се отвори нова мигрантска рута када у Минск из блискоисточних престоница стиже већ око 40 летова недељно, док их је у пролеће пре почетка кризе било свега 17.

Пољски званичници представиће данас у Бриселу ЕУ детаље најновијих збивања на граници са Белорусијом а амбасадор Пољске у Уједињенима нацијама затражио је консултације са амбасадорима земаља чланица ЕУ како би се стање на белоруско-пољској граници ставило пред Савет безбедности УН.

Белорусија и њен председник Александар Лукашенко одбијају оптужбе да су белоруске власти организовале ову нову мигрантску руту, када дају шаком и капом туристичке визе мигрантима и избеглицама из Азије и Африке да дођу све бројнијим директним летовима у Минск а затим их прате на границу са Пољском и балтичким земљама, не дозвољавајући да се врате натраг у дубину белоруске територије, када их истерају Пољаци или када не могу да прођу даље.

„Равнодушност и нељудски приступ пољских власти натерао је избеглице на такав очајнички корак“, саопштила је у понедељак белоруска Гранична стража зашто избеглице формирају све веће групе а у великој колони од око 1.000 људи стиглу су на границу близу пољског места Кужњица да покушају пробој границе.

Литванија уводи ванредно стање

Влада Литваније је одобрила увођење ванредног стања у регионима који се граниче са Белорусијом.

„Одлука је донета узимајући у обзир погоршање ситуације у пограничном региону, због чега је достављена парламенту на одобрење“, изјавила је литванска премијерка Ингрида Симоните, а преноси руска агенција ТАСС.

Према предлогу литванског Министарства унутрашњих послова, ванредно стање ће ступити на снагу у поноћ 10. новембра у пограничном подручју и унутар пет километара од тог подручја, као и на местима за смештај миграната из афричких и азијских земаља који су ушли у Литванију преко Белорусије.

Предложено је да овај режим траје месец дана.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг