Србија

СИТУАЦИЈА ЈЕ ДРАМАТИЧНА! Турска и Русија у Сирији на ивици отвореног сукоба – ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ МОСКВЕ И ПОСЛЕДЊИ УЛТИМАТУМ

Неколико сати пре турског напада у Сирији, Русија је упутила веома озбиљан ултиматум Турској.

Синоћ је почела формална офанзива турске војске на северу Сирије. Офанзива је пропраћена неколико сати раније најављеним врло озбиљним ултиматумом Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према информацијама којима располажу извори, руска страна је у оквиру преговора представника Русије и Турске објавила следеће захтеве:

-Руско присуство у Кобанију остаје

-Слободна сиријска армија није укључена у област Кобани

-Аутопут М4 остаће под заједничком руско-турском контролом

-Аутопут М4 у области Ерих долази под контролу Дамаска

То су захтеви руске стране. То говори да Русија нема намеру да разговара о било каквим другим споразумима са Анкаром.

Одбијање Турске да испоштује ове захтеве омогућиће Русији да почне изузетно оштру акцију против турских снага и милитаната које контролише Анкара, посебно након што је турска војска извршила бомбардовање непосредно уз руску војну базу у Бир Араб.

„Тешки захтеви које Русија поставила Турској доказ су да Русија у потпуности контролише ситуацију, а ако турска страна одбије да испуни ултиматум, губици за Анкару, како у погледу окупационих снага, тако и у погледу контролисане територије биће велики, извештавају извори.

Турски напад

Познато је да је напад турске војске био усмерен на курдске формације, али су турске трупе потпуно игнорисале чињеницу да се место напада налази на само неколико стотина метара од руске осматрачнице.

Како наводи South front, удари су изведени само неколико стотина метара од руске војне базе, пошто су у ударима на оближњу сиријску војну базу погинула два војника сиријске војске.

Ударе је вршила турска беспилотна летелица – према неким изворима у нападу је учествовала беспилотна летелица Bayraktar ТБ2, а према другима АНКА-С. То указује на чињеницу да је Турска намерно угрозила живот и здравље руске војске.

Према тумачењу руских војних аналитичара, ови напади су опомена Москви да Турска не уважава руске ултиматуме. Аналитичари су убеђени да ће Ердоган ускоро добити одговор Москве и то на терену у Сирији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs