Свет

СИТУАЦИЈА ЈЕ ДРАМАТИЧНА! Војска у највишем степену готовости: Председник послао поруку

Пољске снаге безбедности се налазе у највишем степену готовости због кризе на граници са Пољском.

То је саопштио је председник Пољске Анжеј Дуда током обраћања нацији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Уверавам вас да је Пољска спремна да пружи отпор овој акцији специјалних служби режима Лукашенка. Наши граничари, војска, полиција и друге службе се налазе у највишем степену готовости“, рекао је Дуда.

„Налазим се у сталном контакту са руководиоцима држава нашег региона, као и са партнерима из НАТО и ЕУ. Наш став има пуну подршку и разумевање“, додао је он.

Он је навео да Пољска не може примити чак ни мали број миграната, јер ће за њима стићи и други.

Напета ситуација на белоруско-пољској граници траје већ четврти дан. Министарство спољних послова Пољске саопштило је да током ноћи није било покушаја нелегалног преласка границе. У Министарству су додали да Пољска не намерава да пушта мигранте на своју територију.

Ујутро 8. новембра неколико хиљада миграната кренуло је ка белоруско-пољској граници. Они су се окупили недалеко од прелаза „Брузги“ на белоруској страни, наводећи да намеравају да преко територије Пољске оду у Немачку.

Мигранти су подигли шаторски камп и повремено покушавају да пробију жичане ограде, али им пољска страна то не дозвољава. Неке групе миграната повремено успевају да продру у Пољску. Према прелиминарним проценама, на граници се налази око две хиљаде људи, укључујући жене и децу. Белоруска страна им доставља хуманитарну помоћ. У међувремену, пољске власти појачале су војно присуство на граници.

Земље ЕУ оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих акција људи беже од рата.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com