Србија

СКАНДАЛОЗНЕ ПРОВОКАЦИЈЕ ИЗ ПРИШТИНЕ! Курти сад прети и да ће насилно мобилисати Србе!

Трансформација Косовских безбедносних снага у ‘војску Косова’ и најава увођења обавезног војног рока директна је претња Србима у покрајини. Ово је поручила премијерка Ана Брнабић на семинару Парламентарне скупштине НАТО одржаном у Београду у понедељак 15. новембра

Приштина све чешће најављује да ће увести обавезно служење војске. У прилог томе иде и значајно повећање буџета за тзв. Косовске безбедносне снаге (КБС), који износи 100 милиона евра за следећу годину, а до сада је био 70 милиона. Предлог који је дао такозвани премијер лажне државе Косово Аљбин Курти подржао је министар одбране Арменд Мехај, који је рекао да је увођење обавезног војног рока на КиМ ‘веома могуће’. Председница Владе Србије истакла је да су овакве идеје веома опасне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Питања трансформације тзв. КБС у оружане снаге и увођења обавезног војног рока морају се решавати одговорно, како би се постигло одрживо решење у интересу грађана читавог региона, мира и стабилности. Зато и јесте важна стална сарадња и дијалог са Алијансом – рекла је Брнабићева на НАТО семинару.

Војни аналитичар Зоран Драгишић за Информер каже да Срби на Косову имају разлога за забринутост.

Аљбин Курти је у последње време доживео неколико озбиљних политичких пораза и зато је његова нервоза све већа. Ми не смемо ништа препустити случају, треба што пре покренути дипломатску офанзиву. Јер обавеза служења војног рока била би још један страховит притисак на Србе на КиМ, поготово на српске младиће који би добили позив за њихову војску. Сигурно је да ниједан Србин не би добровољно обукао униформу такозване војске Косова, а тај притисак би донео само ново исељавање са Космета. Тако да је врло могуће да се иза свега крије идеја да се Срби додатно заплаше и да се њихов број тамо још више смањи – оцењује Драгишић за Информер.

С друге стране, војни стручњак Владе Радуловић каже да је трансформација Косовских безбедносних снага у ‘војску Косова’ већ почела, и да је у току друга фаза.

– Друга фаза подразумева већи буџет за војне снаге, а он је већ одређен. Тако да је веома извесно да ће се то десити, иако ни по једном међународном споразуму Албанци на то немају право. Зато држава Србија треба унапред да осмисли шта су решења за младе Србе којима прети опасност од позива на служење војног рока. Да, рецимо, ти млади, војно способни Срби прођу или обуку у Цивилној заштити или у Војсци Србије како не би морали ићи у такозвану војску такозваног Косова – закључује Радуловић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс