Свет

ШМИТ У ШОКУ: Велика победа Републике Српске у Савету безбедности УН

Савет безбедности Уједињених нација усагласио је текст резолуције о Босни и Херцеговини. Институција Високог представника неће бити поменута у коначној верзији којом се продужава мандат Еуфора у БиХ. Високи представник Кристијан Шмит неће говорити на седници.

То је, укратко, епилог вишедневних преговора које су чланице Савета безбедности водиле у Њујорку.
Сарајевски “Дневни аваз” пренео је вечерас шта се наводи у резолуцији:

“Савет безбедности, утврдивши да ситуација на подручју бивше Југославије и даље представља претњу међународном миру и сигурности, делујући у складу с Поглављем VII Повеље Уједињених нација: овлашћује државе чланице које делују кроз или у сарадњи са Европском унијом да у даљем раздобљу од дванаест месеци, почевши од датума усвајања ове резолуције, успоставе мултинационалне стабилизујуће снаге (Еуфор Алтеа) као правног наследника Сфора под заједничком командом и управљањем, које ће испуњавати своје мисије у вези са спровођења Анекса 1-А и Анекса 2 Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини и његових анекса (заједнички Мировни споразум, С/1995/999, Анекс ), у сарадњи са присутношћу Главног штаба НАТО-а, у складу са договорима између НАТО-а и ЕУ-а како је саопштено Савету безбедности у њиховим писмима од 19. новембра 2004, у којима се признаје да ће Еуфор Алтеа имати главну улогу стабилизовања мира у војним аспектима Мировни споразум, одлучује обновити овлашћење из ставке 11. своје резолуције 2183 (2014) за даље раздобље од дванаест месеци почевши од датума доношења ове резолуције.”

Седница Савета безбедности јутрос је била одложена, а касно данас после подне саопштено је да ће бити одржана сутра у 21 сат по средњоевропском времену.

Извор: sputniknews