Србија

ШОКАНТНА ИЗЈАВА: „Никада нисам замишљао да уједињење Косова и Албаније изазове рат и сукобе“

Косовски премијер Аљбин Курти изјавио да му нису били циљ и замисао да уједињење Албаније и Косова изазову рат или недемократске сукобе било које врсте.

Курти, који је на позив аустријског института „Карл Ренер“ у Бечу говорио о уједињењу са Албанијом, признању тзв. Косова од Шпаније, Вашингтонском споразуму и новој администрацији у САД, рекао је да „Декларација о независности Косова није замишљена као независност од Албаније, већ као ослобођење од Србије“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„По овом питању, желим да истакнем чињеницу да Декларација о независности Косова никада није била замишљена као независност од Албаније, већ као ослобођење од Србије и то никада нећемо заборавити. Дакле, сви Албанци који би хтели ову унију, они нису против било кога и није нам намера да нас учинимо већим, већ да допринесемо бољитку и слободи, односно као израз слободе, а не као израз агресије. Као премијер, у овом мандату добио сам ’карту’ за рад и правду и то су моји први и најважнији приоритети“, рекао је Курти.

Када је реч у могућем потезу Шпаније у вези са отварањем канцеларије за трговину и културу у Приштини, Курти је оценио да је то корак у правом смеру.

„Верујем да Шпанија треба да иде у правцу Словачке и Грчке, које признају косовски пасош, а са напредњачком владом, оптимиста сам да су ови знаци које видимо из Шпаније у правом смеру и да ускоро можемо очекивати неке позитивне помаке“, рекао је Курти.

Он се осврнуо и на Вашингтонски споразум, за који је рекао да има позитивне елементе као што је признање од Израела.

„Што се тиче Вашингтонског споразума, има много елемената у том споразуму, не кажем да ниједан није добар, на пример узајамно признање са Израелом је позитивно, али опет морам да кажем да су билатералне обавезе Косова и Србије од 4. септембра прошле године биле више тактички потез Трампове администрације пре тамошње изборе. У тим тачкама споразума видим напор за брзо решење које би помогло међународном имиџу бившег председника и локалној политици, уместо да помогне Косову и Србији да напредују“, сматра он.

Курти је изразио оптимизам у погледу новог америчког председника и додао да мисли како је ситуација сада другачија на боље.

„Наравно, председник Бајден је вероватно лидер за напредњаке у свету, ако погледате његов програм он је социјалдемократа и мислим да је то оно што треба нам нпр. за климатске промене, права радника, права жена, тако да сам сада много оптимистичнији јер прво знамо ко је председник Бајден, а друго за његов програм“, рекао је косовски премијер.

Такође је поменуо идеју о размени територија, за коју је рекао да је дефинитивно пропала, али не значи да је мртва.

„Одбио сам идеју о размени територија између Косова и Србије, јер је то значило нове сукобе и крвопролиће. Циљ је био подела Косова а не размена. Мислим да дијалог између Косова и Србије треба да буде трансформативан за животе људи. Верујем да Република Косово мора да се брани као држава и народ Косова неће прихватити идеју о размени територија. Не кажем да је идеја о размени територија и подели Косова мртва, али идеја која је постала као пројекат дефинитивно је пропала“, рекао је Курти

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине