Регион

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Ако „падне“ БиХ, све ће се прелити и на тзв. Косово, С. Македонију и Црну Гору? Ево шта следи!

Сарајево — БиХ је у највећој политичкој кризи од завршетка рата 1995, а сарајевски професор и декан Факултета политичких наука сматра да се то може прелити на регион.

Професор и декан Факултета политичких наука у Сарајеву Сед Турчало рекао је за Ал џазира Балкан да очекује да ће Скупштина Републике Српске, на крају, подржати формирање ентитетске војске и оснивање безбедносних агенција попут обавештајне службе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсећа се да је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик најавио да ће у том ентитету преузети надлежности од државног тужилаштва, Обавештајне агенције, Управе за индиректно опорезивање и других државних тела, а најавио једнострано повлачење Републике Српске из државних оружаних снага те формирање ентитетске војске.

Да је проблем озбиљан поменуо је и у последњем извештају у УН Високи представник међународне заједнице за БиХ Кристијан Шмит наводи, који је рекао да су изгледи за даље сукобе и поделе у БиХ врло стварни, док је у истом извештају Додик означен као главна претња стабилности.

Будући да је ово питање наставак неке врсте политичке каријере Милорада Додика, Турчало очекује да ће Додик у Народној скупштини Републике Српске „успоставити параинституције“, али да ће након тога застати и то представити као компромис с међународном заједницом, али само до неког следећег тренутка. Дипломате које представљају међународну заједницу у БиХ и досад су показале да су спремне на неку врсту трулог компромиса, који могу представити као дипломатску победу“, рекао је Турчало.

Декан сарајевског Факултета политичких наука каже да Европа, и шири запад о овом тренутку нису свесни да дестабилизација Босне и Херцеговине може имати неку врсту домино ефекта у целом региону Западног Балкана, односно да може покренути дестабилизацију и тзв. Косова и Северне Македоније, “али и Црне Горе која је већ дестабилизована”.

 

 

 

 

 

 

Извор: АЛ ЏАЗИРА БАЛКАН