Србија

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Границе су вештачке, уследиће стварање велике Албаније

Косовски министар за животну средину, просторно планирање и инфраструктуру Љибурн Аљиу рекао је да се стално ради на уједињењу са Албанијом на природан начин

Аљиу је у изјави за Економију онлајн поручио да је „граница између Косова и Албаније направила само вештачку поделу између две земље“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Радимо на томе да се уједињење са Албанијом одвија природним путем. Сада су границе вештачке које су нас раздвојиле“, рекао је он.

Аљиу је објаснио да ће споразум потписан са Албанијом о прузи Приштина-Драч финансирати обе владе.

„Уговор који смо потписали за комплетну изградњу пруге биће прво студија изводљивости која ће бити заједнички пројекат. Изводљивост ће тачно одредити трасу железничке пруге“, каже Аљиу.

Детаљно планиран пројекат

Он је детаљно објаснио пројекат, додајући да се очекује да буде изузетно модеран и да ће бити користи и за Косово и за Албанију.

„Оно што се дешава у Албанији је веома важно и за Косово. Дакле, овде се покреће пројекат развоја луке у Драчу који ће се трансформисати у теретни транспорт. Биће то модерна лука којој је потребна железничка линија са европским коридорима. Садашња железничка пруга која повезује Драч са Тираном и Скадром имаће прилику да постане нова пруга од долине Дрима преко језера до врата Морине где стиже до дела Косова у Понашецу. Ово ће бити важно јер лука Драча кроз Приштину ствара приступ европским путевима“, поручује Аљиу.

Према његовим речима, Приштина ће бити прва станица ове робе из Драча у Европу.

„Ово ће створити прилику за индустријски развој јер је то веза са железничким пругама. Пошто ова пруга иде ка Подгорици, веза ће бити боља преко Приштине јер постојећа линија коју Бар има са Београдом је линија која има веома велику надморску висину и коришћење те железничке пруге ће бити теже“, закључио је Аљиу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс