Србија

Шокантно! ДЕСАНТ НА ВАЛАЧ ПОЧИЊЕ ЗА 48 САТИ? Страни обавештајци већ данима вршљају око кључне трафостанице на северу Косова

Кључ енергетске стабилности северног дела Косова и Метохије – трафостаница Валач у општини Звечан – нова је мета Приштине.

Ако се остваре најновије претње премијера лажне државе Косова Аљбина Куртија то би представљало катастрофу за српско становништво на северу КиМ које се преко Валача снабдева са више од 85 одсто струје!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за КИМ, наводи да је Валач само део енергетског проблема који није решен до краја јер Приштина не поштује договоре.

„Приштина покушава да преузме снабдевање електричном енергијом севера КиМ и да преузме комплетну мрежу за пренос енергије. Кључне су трафостаница Валач и Газиводе, хидроелектрана Газиводе и далеководи Нови Пазар 2 – Валач и Газиводе – Валач. Управљање и одржавање тим преносним систем над електрочвориштима има наш ЕМС, а косовски оператер КОСТ покушава да преузме све то“, објаснио је Дрецун у јутарњем програму Курир телевизије.

Дрецун је нагласио да је проблем настао 6. мај кад је парламент у Приштини донео одлуку којом је овластио КОСТ да преузме плаћање струје за грађане који не плаћају струју привременим институцијама на КиМ.

Тај рок истиче 6. новембра.

„Зато постоје најаве да би Приштина могла да преузме акције за преузимање контроле над целим тим системом, али те акције свакако не би прошле без инцидената и употребе специјалних јединица РОСУ“, рекао је Дрецун.

Председник скупштинског одбора за КИМ додаје да је приметно повећано обавештајно деловање структура КФОР-а ка Валачу.

„То нас упућује да се припремају неке једностране акције Приштине. А свега тога не би било да привремене институције поштују договоре“, рекао је Дрецун.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс