Свет

ШОКАНТНО! Коронавирус сам себе истребио – чудо у Јапану

Пандемија коронавируса у Јапану је доживела неочекивани обрт, а њихови научници тврде да је делта варијанта саму себе истребила катастрофалном грешком при мутирању.

Средином августа у Јапану је забележен нагли раст случајева коронавируса, с више од 23.000 новозаражених дневно. Тренутно те су дневне бројке пале на само 170 случајева новозаражених, а забележени смртни случајеви од те болести пали су на једноцифрене бројеве у новембру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Драстичан пад новозаражених и смртних случајева увелико је приписан врло високој вакцинацији, прихватању ношења маски у јавности и других епидемиолошких фактора. Али део научника ипак сматра да је овај пад јединствен.

Изури Иноуе, генетичар с јапанског Националног института за генетику, верује да је Јапан имао срећу и сведочио томе да је делта варијанта углавном искоренила друге варијанте вируса SARS-CoV-2 пре него што је избрисала и саму себе.

Иноуе и његове колеге већ неко време проучавају мутације вируса SARS-CoV-2 и како на њих утиче протеин нсп14, који је кључан за размножавање вируса.

РНК вируси, попут новог коронавируса, обично имају врло висок ниво мутација, што им помаже у брзом прилагођевању на промене у околини. Али, то отвара и могућност за такозвану „катастрофалну грешку“, односно кад се лоше мутације накупе и на крају изазову изумирање одређене варијанте. Чини се да наведени протеин нсп14 на неки начин пружа преглед грешке и тако помаже геному вируса да остане испод прага катастрофалне грешке.

У случају јапанског петог таласа коронавируса, Иноуе верује да је нсп14 делта варијанте заказао у том задатку, с обзиром на генетску студију узорака прикупљених између јуна и октобра ове године.

Супротно очекивању његовог тима, у узорцима је примећен недостатак генетске разноврсности, док су многи узорци имали генетске промене на подручју које се назива A394V, које је повезано с протеином нсп14.

„Било смо дословце шокирани кад смо то открили. Делта варијанта је у Јапану била изразито преносива те је истиснула све друге варијанте. Али како су се мутације накупљале, верујемо да је с временом постала мањкав вирус који се више није могао да прави реплике“, појаснио је Иноуе.

 

 

 

 

 

 

Извор: RT