Србија

Шокантно! НЕОЧЕКИВАНА ПОРУКА ИЗ ТУРСКЕ: За све су криви Срби!

Док се турски председник Реџеп Тајип Ердоган састаје са Милорадом Додиком и српским председником Александром Вучићем и у разговорима изражава забринутост за стање у региону, заменик председника владајуће Партије правде и развоја у Турској Нуман Куртулмуш у интервјуу за Спутњик износи сасвим другачији став поводом ситуације у Босни и Херцеговини.

„Пажљиво пратимо шта се дешава у БиХ. Након распада Совјетског Савеза и Југославије, практично сви народи на Балканском полуострву су добили могућност да створе своју државу. Као што су Србија и Хрватска, Босна и Херцеговина је, без обзира на сурова убиства, притиске и претње, као резултат огромне борбе – победила, показавши, праву храброст босанског народа, и под руководством Алије Изетбеговића, повратио окупирану територију“, мишљења је Куртулмуш.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, Дејтонски споразум је, пожалио се Турчин, међународна заједница наметнула Изетбеговићу и Босанцима и „блокирала могућност ефикасност управљања државом“. Како је навео, највећи проблем је био у томе што су одлуке морале да се доносе консензусом, објаснио је овај демократа из Турске.

Међутим, „без обзира на тако тешке услове, БиХ је имала значајан успех, ако се узме у обзир у каквом је стању била након рата“. Он је видео оно, што многи не примећују на Балкану: значајан успех БиХ у економској сфери и другим областима, „још једном честитавши босанском народу на храбрости и одлучности у борби за независност“.

Наравно, за тренутну турбуленцију у региону, он не окривљује Сарајево, већ, „мегаломанске српске политичаре из БиХ“ који представљају претњу за цело Балканско полуострво.

„Турска се залаже за националну целовитост БиХ и неће ићи на уступке у погледу било каквих покушаја да се нанесе удар тој целовитости“, рекао је Куртулмуш, обећавши „подршку босанској браћи у осигурању мирне и стабилне будућности“.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com