Србија

Шокирао све! ДА ЛИ ЋЕ КОРОНА ТРАЈАТИ КАО РАТ? Др Шеклер тврди да ће се пандемија ЗАВРШИТИ БРЖЕ НЕГО ШТО МИСЛИМО! Ево шта нас чека!

Вакцинација на сваких четири-пет месеци је антиваксерска будалаштина. Ситуација с трећом дозом је чиста физиологија – две вакцине и бустер доза која појачава и продужава дејство вакцина. Две дозе у примарној заштити трају четири до шест месеци у зависности од вакцине. Трећа доза повећава и продужава ниво заштите. Крајње је неодговорно и будаласто рећи како после треће за исто време следи и четврта. Ми сада не можемо да кажемо колико док се не види – истиче Миланко Шеклер, вирусолог из Ветеринарског специјалистичког института Краљево.

Шеклер је нагласио да је захваљујући распусту и ковид пропусницама, делимично пао број новозаражених,.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Али у међувремену се и маса света вакцинисала трећом дозом, па су потпуно заштићени, а и маса је почела да се вакцинише првом и другом. И када имате 500.000-600.000 регистрованих заражених за ова три месеца, остао је све мањи број становништва који је невакцинисан или није преболео и логично је да почиње да се смањује број новозаражених. Међутим, то што је тренутно мањи број, уопште ме не импресионира јер су интензивне неге пуне, тешких болесника колико год хоћете и број умрлих не пада битно. Али, сад кад захлади, кад се људи забију у затворено, ако се ништа од мера не пооштри, сигуран сам да ће број заражених да расте – упозорио је Шеклер у интервјуу за „Курир“.

Драматично? Идемо преко 10.000 дневно?

– То не може да се прогнозира јер постоји и додатни моменат – ових дана је неуобичајено лепо време, доста људи је напољу, а не у затвореном. А и кафане и ресторани су махом затварани у 20 сати, кад почињу да важе ковид пропуснице, па људима ништа друго није остало него да буду код куће, а ту је најмањи ризик од преноса инфекције.

Распуст је прошао, сви ђаци су у клупама, следи тај Црни петак, почела је сезона слава… Хоћемо ли за који дан имати скок броја новозаражених?

– Захваљујући распусту и ковид пропусницама, делимично је пао број новозаражених, али у међувремену се и маса света вакцинисала трећом дозом, па су потпуно заштићени, а и маса је почела да се вакцинише првом и другом. И када имате 500.000-600.000 регистрованих заражених за ова три месеца, остао је све мањи број становништва који је невакцинисан или није преболео и логично је да почиње да се смањује број новозаражених. Међутим, то што је тренутно мањи број, уопште ме не импресионира јер су интензивне неге пуне, тешких болесника колико год хоћете и број умрлих не пада битно. Али, сад кад захлади, кад се људи забију у затворено, ако се ништа од мера не пооштри, сигуран сам да ће број заражених да расте.

Распуст од 15. децембра?

– Распуст и мере које се односе на децу су ефикасно оружје у борби против ширења инфекције.

А шта ћемо с дочеком Нове године?

– Где ће ко да дочека Нову годину зависи од одлука државе. Ствар је проста – ковид пропуснице 24 часа и одговорност организатора дочека. Да су ту вакцинисани, преболели или тестирани, а у случају да није тако, да се затвори објекат на годину дана.

Пакао је у целој Европи. Чека ли и нас то с делта плус сојем?

– Није то направило делта плус. Делта сој је преовладавајући, а делта плус има минорне разлике у односу на њега. Цела Европа улази у хладан период године, када су људи више у затвореном простору, и зато је пакао. А највећи скок броја новозаражених је у земљама које имају вакцинисаност у просеку као ЕУ, што је око 65 одсто или испод просека. Тамо где је вакцинисаност 83-84 одсто, па где иде и до 90 одсто, и то од укупне популације, као што су Шведска и Португал, нема проблема таквих размера.

Ковид пропуснице да важе 24 сата

Аустрија уводи локдаун, тотално се затвара, а имају више вакцинисаних од нас. Ми смо једва прескочили 54 одсто, и то пунолетних, не укупне популације. И да ли сад, стручно гледано, треба да уведемо локдаун, имајући у виду ове горе податке?

Аустријанци су у ситуацији да је локдаун једини начин, испод просека ЕУ су по броју вакцинисаних јер имају велику миграцију. Доста гастарбајтера из свих земаља бивше Југославије, плус из Бугарске, Пољске, Русије, миграната из арапских земаља, Сирије… И највећи део невакцинисаних припада управо њима. А на локдаун сам позивао пре месец и по, кад смо имали 8.000 новозаражених дневно. Што сад да се зезамо на 3.000?! Није поштено.

Па шта сад да радимо на ипак још увек високих 3.000?

– Вакцинација, вакцинација и само вакцинација. А да би одзив био већи, ковид пропуснице треба да важе 24 часа и за сва места, а не само за кафане и кладионице. Где су утакмице?! И даље мислим да младе треба додатно стимулисати лаптоповима, интернетом и сличним стварима, што ради пуно земаља.

Аустрија је нашла и законско и уставно упориште за обавезну вакцинацију. А ми никако да га нађемо?

– Сигуран сам да свака земља која претходно донесе одлуку о обавезној вакцинацији, може да нађе и утемељење у закону. Земље које су уводиле пропуснице 24 часа нису диктатуре, већ демократске земље. Али ово је питање за државу.

Треба ли да нас плаши му, нова варијанта короне?

– Не, варијанте свих вируса су подељене на оне за забринутост, од интереса и под мониторингом (праћењем). Му је и даље под мониторингом, значи неки најнижи ново и само је са стручног аспекта битна, а апсолутно не треба да оптерећује јавност. Не појављује се ниједна друга варијанта која преузима примат и већински пакет акција од делта соја.

Хоћемо ли се пелцовати на сваких четири-пет месеци?

– То је антиваксерска будалаштина. Ситуација с трећом дозом је чиста физиологија – две вакцине и бустер доза која појачава и продужава дејство вакцина. Две дозе у примарној заштити трају четири до шест месеци у зависности од вакцине. Трећа доза повећава и продужава ниво заштите.

За колико?

– Крајње је неодговорно и будаласто рећи како после треће за исто време следи и четврта. Ми сада не можемо да кажемо колико док се не види.

Хоће ли корона, као и рат, трајати четири године? И када нам следи примирје?

– Завршиће се када обе стране буду спремне на примирје. Да би вирус био спреман, мора да буде вакцинисано више од 83 одсто становништва, он ће да пристане под тим условима. А ми морамо да пристанемо на то да морамо да изгурамо 83 одсто да би вирус уопште почео да нас ферма и разговара с нама.

И даље мислим да ће се ово завршити брже него што ико мисли

Значи нема нам скидања маски ни следеће целе године?

– И даље мислим да ће ово да се заврши много брже него што ико мисли.

Кад?

– Кад се буде вакцинисало најмање 83 одсто популације. Вирус мора да буде притиснут вакцинацијом, да крене у адаптацију и да не изазива велике проблеме, болест због које људи морају у болнице, а да буде ту. Мора доћи у ту ситуацију.

Како да преобратимо антиваксере?

– Антиваксери су највећи проблем сами себи. Свако има право да буде глуп, да не зна ништа. Али њихово понашање се драстично мења када се разболе и заглаве у болници.

А с лекарима антиваксерима?

– Не могу да верујем да неко медицински образован може да говори да се не треба вакцинисати, да је ово обичан грип. Волео бих да тај прихвати следбенике кад се разболе, нек их лечи на свој начин, а не да их шаље у ковид болницу.

И даље прете

Могу да убију мене, не могу идеју

Да ли вам и даље прете?

– Да, зову на мобилни, прете пребијањем, причају свакакве будалаштине. Не узимам их за озбиљно.

Није вас страх?

– Ма не. Па шта?! Може да убије мене, не може да убије идеју. Оно што говорим, говорим с пуним правом и знам да говорим истину. Ти антиваксери често имају оно: „Продао си се, ти си фармакомафија…“ Али они само имају пројекцију себе. Мисле да ко је за вакцину и то прича – плаћају га да пропагира вакцинацију. А то зато што пројектују сопствено сиромаштво, како материјално, тако и духовно, и необразовање. Да су у мојој ситуацији, вероватно би тражили паре од свакога. Како каже Јован Јовановић Змај: „Поштење се не мож’ купит, јер поштен га не продаје за сва блага баш голема, а непоштен продо би га, ал’ га нема“.

И ништа нисте пријавили? Окрећете ли се на улици?

– Нисам пријавио јер, како се каже: „Од колац у главу панцир не помаже“. Ако будала ‘оће… И апсолутно се не окрећем. А био сам у много фирми, великих корпорација, држао мотивациона предавања за раднике да би се вакцинисали. У Студентском граду сам одговарао на питања студената неколико сати, а потом се маса њих вакцинисала. И ништа нисам наплатио. Ко год ми докаже да сам узео иједан евро, поклонићу му све моје брвнаре и кућу у Краљеву. Увек може неко од њих да дође и инкасира 200.000 евра и тако заради на мени.

Путина нико да нападне, а он и вакцине производи
Стизале су вам и тужбе?

– Да, и на Институт и мени приватно. То су неки минорни политички покрети опскурних назива, нећу ни да их помињем, да им не правим рекламу. И нема позива из суда, а баш бих волео да га добијем. И ти углавном десно оријентисани покрети поентирају на антиваксерима, причају против вакцина. И веровали или не, засигурно прелазе цензус од три одсто. А поуздано знам да се вођа вакцинише, а скупља гласове за изборе позивајући људе да се не вакцинишу. Најсмешније је кад причају о локадаунима у Европи, па фашизам, нацизам, савремени концлогори у Немачкој, Аустрији… Али не помињу мајку Русију, нико да нападне Путина, који чак и вакцине производи. Зашто не нападну Путина што позива на вакцинацију?! Па онда је и он светски издајник!

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс