Свет

Спрема се хаос! АКО ЛУКАШЕНКО „ЗАВРНЕ“ ГАС ЕВРОПИ…Ситуција на ивици пуцања, ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ПУТИН!

Руски председник Владимир Путин изјавио је да први пут чује за претњу председника Белорусије Александра Лукашенка да ће обуставити транспосрт руског гаса у Европу, додајући да ће о томе разговарати са белоруским колегом.

Према његовим речима, то би представљало кршење уговора о транзиту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Теоретски, Лукашенко као председник транзитне земље може, вероватно, наложити да се блокирају наше испоруке Европи, иако би то било кршење нашег уговора о транзиту и надам се да до тога неће доћи. Али са друге стране, против њега све време уводе и прети увођењем нових санкција – оценио је руски лидер.

Блокирање испорука гаса Европи нанело би велику штету енергетском сектору континента.

– То не би допринело развоју наших односа са Белорусијом – казао је Путин.
Истовремено је напоменуо да се то већ дешавало, када је Украјина блокирала руски гас за потрошаче ЕУ.

– То се већ дешавало, али са Украјином 2008. године, колико се сећам. Суочили смо се са кризом када због бескрајних спорова око цене гаса и цене транзита нисмо успели да постигнемо договор са нашим украјинским пријатељима око главних параметара тих уговора. Дошло је до тога да је Украјина блокирала наш гас који је предвиђен за потрошаче у Европи. Једноставно су заврнули вентил, блокирали доток руског гаса Европи. И то се дешавало – подсетио је Путин.

Путин је прокоментарисао и наводе да је председник Лукашенко наводно замолио Русију да патролира изнад Белорусије, истакавши да стратешка авијација Русије учествује у планираним војним вежбама у Белорусији и њено присуство у тој земљи ни на који начин није повезано са мигрантском кризом.

– Стратешка авијација ништа не може да уради да се реши таква криза. Спроводимо планиране војне вежбе са белоруским колегама, стално то чинимо. Овде наши западни партнери константно одржавају војне вежбе, редовне и непланиране, различитих врста. И ми то радимо. Наша стратешка авијација редово лети својим рутама патролирања – рекао је Путин.

Лукашенко је у четвртак поручио Европској унији да, пре увођења нових санкција Минску, размисли о транзиту гаса и робе кроз Белорусију.

Путин је рекао и да Русија нема никакве везе с избегличком кризом на граници Белорусије и ЕУ.

– Желим да сви знају да ми немамо никакве везе са тим. Из неког разлога сви покушавају да нам неосновано наметну некакву одговорност – рекао је председник Русије.

Путин је нагласио да руске авио-компаније не превозе избеглице које су тренутно на граници Белорусије и ЕУ, оценивши да су западне државе саме створиле избегличку кризу.

– Важно је да не заборавимо одакле потиче избегличка криза. Да ли је Белорусија та која је у корену тог проблеме? Није. Постоје разлози које су генерисале западне земље, укључујући и европске земље, а ти разлози су војне и економске природе – рекао је Путин.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/rs.sputniknews.com