Србија

СРБИЈА ПРВА У СВЕТУ! Лончар: Ускоро стиже нови лек против короне

СРБИЈА је прва земља у свету која ће имати нови експериментални лек за лечење корона вируса, који је развила америчка компанија „Фајзер“, а који смањује ризик од хоспитализације и смрти код пацијената чије је здравље већ угрожено за 89 одсто, најавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Он је за РТС рекао да је управо потписан уговор са „Фајзером“ о дистрибуцији лека Србији, као и да је наша земља трећа у свету која га је потписала, а прва која ће га имати у употреби.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лончар је објаснио да тај лек блокира ензим који је потребан корона вирусу да би се умножавао, а резултат тога је да се смањује и смртност и хоспитализација за 89 одсто.

Лончар каже да је вакцина, ипак, и даље примарно оружје у борби са вирусом.

Ми се не боримо за то да дођемо у фазу да се неко разболи па да би се лечио већ се боримо за то да не дође уопште до тога него да се људи вакцинишу и да не дођу уопште у фазу да морају да користе било који лек. А ово је нека наша одговорност као државе и успех државе који смо обећали и који испуњавамо – рекао је Лончар.

Он наводи да ће одговарати сви они који крше Закон, па тако и лекари који су препоручивали „Ивермектин“, али и они који су га продавали.

– Ја сам обећао да ће држава реаговати на све оно што крши Закон и правила ове државе, не само против тих лекара који су препоручивали “Ивермектин“ већ и против апотека јер смо нашли апотеке, људи су нам пријављивали апотеке које су продавале тај лек. Инспекција је ушла у њих и нашли смо гомилу рецепата на којима је преписиван “Ивермектин“, лек који не сме да се преписује, који не сме да се користи – наводи Лончар.

Министар грађанима поручује да се држе званичне медицине и ставова Медицинског факултета јер, како каже, једино тако неће погрешити.

 

Извор: Танјуг