Србија

Србији прете нови земљотреси: Ово место је најкритичније!

Серија слабијих земљотреса узнемирила је јавност у Србији.

Наиме, у суботу је регистрован потрес у Младеновцу, а затим у уторак увече је дошло до подрхтавања тла и у околини Крагујевца. Само неколико сати затим, у среду ујутру забележен је још један потрес, такође у подручју тог града.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, тло се није смирило, те је у среду око девет сати ујутру нотиран је потрес у Тополи. Срећом, није било повређених у серији земљотреса, односно није пријављена никаква материјална штета.

Сеизмолози су, међутим, сагласни да ће потреса бити.

Др Ана Младеновић са Рударско-геолошког факултета објаснила је за ТВ Прва зашто долази до потреса у нашој земљи и које подручје је најугроженије.

„Највећи број земљотреса се дешава због појаве када се Јадранска плоче се судара са Динаридима и то изазива велику количину тектонске енергије. Због тога су Земљотреси у Албанији, Црној Гори, Хрватској најјачи. Та енергија се помера ка унутрашњости континтента, те смо имали земљотресе у Петрињи, Бањалуци“, објаснила је др Младеновић.

„Најкритичнија тачка је Копаоник јер је пре 40 година тамо најјачи земљотрес био забележен – 5,9 степени. Подручје Шумадије је такође сеизмолошки активно… Очекујемо смиривање тла, односно слабији земљотреси… Видећемо шта ће даље бити“, додала је она.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић подсетио је за ТВ Прва на правила како се понашати у случају земљотреса, о чему је већ раније писао Б92.нет.

„Потребно је не паничити, сакрити се иза стола или између врата, то је најчвршћи део објекта. Када се се смири потрес, битно је изаћи из објекта и сачекати упутства надлежних“, казао је Чаушић за ТВ Прва.

Превентива је правилно изграђена структура уз поштовање прописа, како би издржале јачину земљотреса, објаснио је он.

„Градња треба да буде та која нас заштити. Ако се нешто деси, имамо спасилачке екипе које у најкраћем временском року стижу на лице места. То су показали приликом земљотреса у Албанији“, навео је он и истакао да су те јединице спремне.

Нестало струје у УКЦ Крагујевац

После земљотреса у Крагујевцу, нестала је струја на Универзитеском клиничком центру УКЦ, али је то врло брзо решено, каже репортер ТВ Прва.

Срећом, није било повређених и није било материјалне штете.

„Одма се укључио агретат, и захваљући брзо реакцији запослених, сачувани животи пацијената који су на респираторима и нису били животно угрожени“ казао је за ТВ Прва Слободан Милисављевић.

Он је објаснио да у тој установи има 98 пацијената заражених коронавирусом, од којих су неки на респираторима. Срећом, како је истакао, особље је брзо реаговало, тако да животи пацијената нису били у опасности.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ПРВА