Србија

СРБИЈИ ПРЕТИ НОВИ ЗЕМЉОТРЕС? Потреси у Младеновцу уплашили грађане, сеизмолошкиња објашњава шта можемо да очекујемо

СЕРИЈА земљотреса који су протеклог викенда у кратком року погодили Младеновац, указују да је тај простор, у којем их дуго није било, жив, да се у њему сакупила сеизмичка активност и да се у наредном периоду, можда за десетак година може очекивати јак удар у Шумадији, каже сеизмолошкиња Славица Радовановић.

Она каже да је од 1929. године па до сада земљотрес од 3,7 степени по Рихтеру у Младеновцу четврти јачи земљотрес на простору Шумадије. Истиче да нема разлога за панику, да би градње у том делу Србије требало да су добре, али да ови земљотреси треба да буду опомена за будуће градње и да се ојачају они који треба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Они само указују да је тај простор жив, да просто дуго ту није било земљотреса таквих магнитуда, двадесетак година. Последњи су били 2001. код Барајева, а нешто мало пре тога сличних магнитуда код Азање и Велике Крсне. Све ово говори да је тај простор жив и да у њему, а у којем су се пре стотинак година догађали јаки земљотреси, могу да буду генерисани такви – објаснила је Славица Радовановић.

Док гледа карту земљотреса у Шумадији, она подсећа да је 1994. године био у Смедеревској Паланци јачине 3,9, а 2001. у Барајеву од, такође, 3,7.

– Од 3,6 степени по Рихтеру био је 1950. године скроз јужно, близу Краљева, на самој граници. Дакле задњих 70 година ми ту нисмо имали тако јак земљотрес, ако изузмемо рудничку трусну област. Гледамо само област северно од Рудника до Београда. Пре тога, био је 1929. године јачине 3,9 код Смедеревске Паланке… Дакле, то је четврти најјачи земљотрес на простору Шумадије за све ове године, деценије, а сада их имамо у 20 година два комада – наводи Славица Радовановић за наш портал.

Објашњава да то значи да се полако на том простору акумулира сеизмичка енергија.

– Највероватније тај велики земљотрес неће бити ускоро, требало би да му претходи још неко веће убрзање. Сада би то требало пратити. Не бих рекла да ће се то догодити ускоро, али неки рок од десетак година јесте логичан да се очекује да се јак земљотрес догоди на простору Шумадије  – објашњава она.

На питање колико је добро што је почело са, условно речено, блажим земљотресима, објашњава:

– Они само сведоче да ту почиње… То говори о томе да ту већ сада има толико накупљене енергије да, када се један догоди, он може да испровоцира други. То је као када су људи расположени за свађу, доста је један да почне, онда ће други да је прихвате.

Мора ли да се догоди јак удар

На питање да ли мора да дође на постору Шумадије до јаког земљотреса или може та сеизмичка активност да се заврши са неколико блажих, каже да ће се јак удар сигурно догодити, односно да ће се та сеизмичка активност завршити великим ударом.

– Сад је само питање који временски период. То су простори где се преламају неки регионални утицаји. На том простору мора у једном тренутку да се догоди јак земљтрес – каже Славица Радовановић.

Каже да нема разлога за панику, и подсећа да смо на том простору имали јаке земљотресе.

– Знамо како то изгледа. Ту је, грађевински гледано, ситуација знатно измењена. Ту би требало да је добра градња. Према томе нема никавог разлога за панику. Ово је, просто, једна опомена да и ако има нешто што смо лоше саградили, да се мало поправи, ојача, а да убудуће исто водимо рачуна јер ми имамо земљотресе. Нисмо без њих – рекла је сеизмолошкиња Славица Радовановић.

 

Извор: Телеграф