Србија

СРБИЈУ ЧЕКАЈУ НАЈРИГОРОЗНИЈЕ МЕРЕ! ЂЕРЛЕК: За увођење ОБАВЕЗНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ није потребна промена Устава

Ђерлек открио који су захтеви Кризног штаба

Мирсад Ђерлек, државни секретар Министарства здравља, Саша Парежанин, адвокат и професор доктор Миљко Ристић, у емисији на телевизији „Курир“ нагласили су да у Србији није потребна промена Устава да бу се увела обавезна вакцинација у Србији, али да то није примарни став Министарства здравља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Што се тиче обавезне вакцинације, није потребна промена Устава. Од прошле године каже се да министар по препоруци СЗО може да уведе обавезну вакцинацију за одређени круг људи. Није потреба промена Устава у том погледу да би се увела обавезна вакцинација. Код нас већ постоји закон о обавезној вакцинацији за децу, само је овде потребно да министар пропише када наступа обавезна вакцинација против ковида – навео је Саша Парежанин, адвокат у дебати „Пулса Србије“ на Курир телевизији.

Мирсад Ђерлек навео је да се став Министарства здравља није да је вакцинација обавезна мера.

– Да ли ће доћи тренутак да се уведе обавезна вакцинација, ја то не могу ни да демантујем, ни да потврдим. То заправо највише зависи од нас, колико ћемо бити дисциплиновани. Несхватљиво је шта још треба да се деси па да се и остатак становништва вакцинише. Неопходно је да схватимо да је то једини спас – навео је Ђерлек..

Др Мирсад Ђерлек је навео да се Србија лавовски бори са ковидом и да својим поступањем увек иде корак испред богатијих земаља у Европи.

– Различите земље различито управљају кризама. Држава Србија лавовски се бори са овом кризом, а оно у чему смо успешнији је да смо успели не само да одржимо здравствени систем РС, већ смо успели да га унапредимо и ојачамо, тако да смо показали да смо спремији од много богатијих европских земања. Увек смо ишли корак унапред, и са болницама и са вакцинама, та визија коју има влада и Министарство здравља се показала одличном – каже Ђерлек.

Мирсад Ђерлек је навео да постоји неколико могућности како ће се епиремијска ситуација код нас развијати.

– Ми смо на неких 57 посто вакцинисаних. У Немачкој је на око 70 одсто, али и они имају најаву да ће се увести обавезна вакцинација, локдаун итд. Морамо схватити да је и дејство вакцина ограничено. Синофарм дозу примамо на четири месеца од друге дозе, али смо истраживањем уочили да је број људи који се заразе од короне четири месеца од када је примљена прва доза синофарма. То су све неке ситнице које много значе. Број новооболелих је доста пао, али и даље имамо много људи који су у болницама, који су на респираторима и који умиру. Нема опуштања, борба и даље траје, а министарство здравља ће тражити на новој седници КЗ за седам до десетак дана јесу рестриктивније мере са циљем да се побољша здравље грађана и ситуација са корона вирусом. Наша прва опција је пропусница од 24 сата. Мислим да ће то омогућити да може све да функционише, а проценат вакцинације ће се побољшати – невео је државни секретар.

Извор: srbijadanas.com