Спорт

СРПСКА ПОЛИЦИЈА У ПОТРАЗИ: После боксера нестали и рвачи, који су требали да се такмиче на СП у Београду

Двојица мароканских рвача требало је да се такмиче на Светском првенству за рваче до 23 године које се у Београду одржавало од 1. до 7. новембра, на којем је учествовало више од 600 спортиста из 60 земаља, али им се траг изгубио по слетању у Београд.

„Двојица младих спортиста из Марока искористили су учешће на недавном Светском првенству у Србији да илегално напусте ту афричку земљу“, на свом Фејсбук профилу објавио је Фоуад Мескоут, председник Рвачке федерације Марока наводећи да је случај пријављен полицији у Србији и амбасади Марока у Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мескоут је навео и да „иза бекства двојице рвача у Србији стоји криминална мрежа специјализована за илегалне имиграције“.

Према информацијама „Радија Слободне Европе“, спортисти нису затражили азил у Србији и није познато да ли се још увек налазе на територији наше земље.

Ово је у последње време само један од примера мароканских спортиста који учешће на међународним такмичењима користе да побегну из домовине.

Спортисти Марока, а и активисти, су према писањима тамошњих медији често поручивали да спортски систем у тој афричкој земљи није развијен и да не обезбеђује неопходну подршку младим спортистима да развијају своје вештине.

У септембру 2021. тројица мароканских одбојкаша су нестала по слетању у Италију где је требало да играју на Светском првенству, а слично се десило и у априлу када су двојица боксера нестала по доласку у Пољску где је требало да учествују на АИБА омладинском Светском првенству.

Свакако је најпознатији случај мароканског шампиона у теквондоу Аноуара Боукхарсе, који је у октобру 2019. побегао из земље на Канарска острва, а онда направио снимак који је био веома популаран на друштвеним мрежама. На снимку се види Боукхарса на чамцу како баца медаљу у море уз поруку: „Бескорисна је“.

Међутим, ово је за веома кратко време други пут да у Србији нестају страни спортисти, из афричких земаља. Јуче се појавила информација како су тројица боксерских репрезентативаца ДР Конга нестала из кампа националног тима у Београду, где су учествовали на Светском првенству.

„Нестали су Луната Нкоси, Кајала Енгулу и Мпембеле Нзола. Њих тројица се воде да су у бекству, а српска полиција трага за њима“, објавио је у саопштењу БС Конга, а пренели афрички медији.

Извор: Курир спорт/Блиц