Србија

СТИГЛО ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! „Ниједан талас није овако ударио; постоји опасност да ће се опет променити“ Ево шта нас чека!

Др Иво Удовичић, командант ВМЦ Карабурма и професор Медицинског факултета др Радан Стојановић су говорили о актуелној епидемијској ситуацији.

Др Удовичић рекао је да је ВМЦ Карабурма тренутно пун и да ниједан талас короне није овако „снажно ударио“ као овај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ми смо скоро две године у ковид систему, а од 6. априла 2020. године болница није затварала своја врата, тако да смо се већ уходали“ истакао је и подсетио да лек за овај вирус не постоји:

„То морају сви да знају без обзира на то што имамо протколе, фавипиравир, ремдесивир, итд. Једино што постоји и што је ефикасно је вакцина“

Како каже, искуства из ВМЦ Карабурма показују да вакцина заиста спасава живот.

“ Имали смо преко 40 младих особа, које су испод 55 година на интензивној нези и нико од њих није био вакцинисан. Двоје је преминуло. Сада имамо чак 86 одсто млађих од 55 година, невакцинисаних, што апсолутно говори у прилог ефикасности вакцине и способности да не добијете тежи облик болести, не завршите у болници и не умрете. Били смо земља која је почела вакцинацију одличним темпом, били смо пример у свету, држава је чак обезбедила палету различитих вакцина“ и све је то трајало до лета.

„Мањи број заражених, време годишњих одмора, славља, стадиона учинили су да се нико не придржава мера и наравно да је тада вакцинација успорила“ сматра др Удовичић:

„Уместо да и даље промовишемо шта су противепидемијске мере, није било никакве контроле и, нажалост успорили смо са вакцинацијом јер је успорила и кампања. Требало је да наставимо жестоку кампању како бисмо придобили оне неодлучне.“

У сусрет празницима и зимском времену, др Удовичић упозорава да је вирус толико у цикулацији да је немогуће избећи га.

„Сигурно ћете бити у контакту са њиме. Боље да га људи дочекају спремни, да имају спремне имуне ћелије које ће га препознати и тиме заштитити не само себе већ и њихове породице“ објаснио је.

Пацијенти се кају што се нису вакцинисали

Говорећи о невакцинисанима који чине већину на ВМЦ Карабурма, др Удовичић каже да се сви они много кају што нису примили вакцину.

„Ово није флоскула, највише се кају они што заврше на респиратору, али за њих нажалост буде касно. Оно што мене забрињава јесте да имамо доста старије популације која није вакцисана. А онда су углавном сви који су млађи од 55 година такође невакцинисани“ каже и додаје да нико од њих није антиваксер:

„Нису то антиваксерски ставови већ су у питању људи који су мислили да је њихов имунитет добар или да ће корону преболети на ногама. Углавном је то разлог.“

Др Удовичић каже да процес природног разбољевања траје превише дуго, те да вирус за осам до десет година може толико мутирати да чак и они који су га једном прележали више неће бити имуни на њега.

„Док не стекнемо глобални колективни имунитет дајемо простор вирусу. Вирус обично мутира на спајку, тј. шиљку протеина који је одговоран за конекцију са нашим телом. Постоји опасност да ће се опет променити и да ћемо добити сој вируса према којем ће вакцина бити мање ефикасна, па ћемо морати да правимо нову „наводи.

Др Стојановић каже да је лето дефинитивно био прави тренутак за вакцинацију првом и другом дозом, а да је сада дефинитивно време за трећу.

– Не причамо више о оној ефикасности која је примећена при клиничким испитивањима, то је било везано за вухански сој, дакле ефикасност се са делта сојем променила. Вакцине сада нису тако способне да нас заштите од заражавања, али су ипак и даље високоефикасне када су у питању тешке форме болести. Томе најбоље сведоче резултати студије која је објављена у Великој Британији пре пар дана и каже да невакцинисани имају 32 пута веће шансе да умру него вакцинисани. Мислим да је то недвосмислен податак – наводи.

Говорећи о ефикасности вакцина др Стојановић истиче да је свака вакцина добра, али да евентуално приликом избора може да се води рачуна о ефикасности, безбедности, узрасту, пратећим обољењима.

– Ако говоримо о сигурности, све су мање-више сличне, можда мРНК вакцине имају мало већу ефиканост. Када говоримо о безбедности – важно је гледати реагеност, дакле реакције које се одмах јаве – бол у руци, грозница, итд. Ако су у питању нежељена дејства која се изузетно ретко јављају онда разлике постоје – АстраЗенека може ретко изазвати тромбоемболијске компликације, Фајзер/Бионтек и Модерна миокардитис и перикардитис код младих, за децу је одобрен само Фајзер/Бионтек, итд… Али, суштински је важно да се вакцина прими, а у сваком појединачном случају може се размишљати о тачно одређеној вакцини- речи су доктора.

Др Стојановић каже да је кључ у поверењу грађана у власт и институције, те да ако широм света имамо пет до 10 одсто оних који не верују у званичне изворе, а овде чак три или четири пута већи број људи, онда треба да се запитамо зашто.

– Да бисмо обуздали пандемију потребно је да завидан број људи на глобалном нивоу буде имун на САРС-ЦоВ-2. Постоје два пута – један је пут природног разбољевања или пут вакцине. Први пут је пут високог ризика са много болесних и умрлих, а други је лакши – каже он.

Ковид пропуснице су лажна сигурност

Др Стојановић сматра да критеријуми за ковид пропуснице не могу да гарантују да и поред поседовања пропусница неће доћи до преноса вируса.

– Први је вакцинација, можда најбољи критеријум иако знамо да вакцинисани могу да преносе вирус, али у мањој количини и краће; Друго, Игг антитела – шта уопште значи позитиван налаз, које су референтне вредности за број антитела, посебно што ни не знамо да ли су то неутралишућа антитела јер их нико ни не мери; Треће ПЦР/антигенски тест – често у нашим условима људи прескоче време када тест треба да се обави, нема стандарда приликом узимања, па се често добијају резултати који нису валидни – тврди.

Како каже, сва та три критеријума када се испуне пружају лажну сигурност јер нико не може гарантовати да неће доћи до преноса вируса. И то је грешка на планетарном нивоу, сматра Стојановић.

– То је непосредан утицај ковид пропусница. Посредан који може бити добар јесте да ће се неко због тога управо одлучити на вакцинацију. Можда само сазнање да ће с пропусницом моћи да иде свуда код њега роди жељу да се вакцинише – истакао је..

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс