Свет

СТИГЛО ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ: Ново жариште, биће 500.000 мртвих до фебруара

Светска здравствена организација саопштава да постоји забринутост због развоја пандемије коронавируса у Европи. Информације с терена ту забринутост потврђују.

У региону Европе и Централне Азије 53 земље суочавају се са „реалном претњом“ од поновног оживљавања пандемије корона вируса у наредним недељама или већ доживљава нови талас инфекција, упозорио је данас шеф Светске здравствене организације за Европу Ханс Клуге.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да број случајева поново почиње да се приближава рекордним нивоима и да темпо трансмисије у том региону изазива „озбиљну забринутост“, преноси агенција АП.

„Налазимо се на још једној критичној тачки поновног оживљавања пандемије“, рекао је Клуге новинарима у седишту СЗО за Европу у Копенхагену. „Европа се вратила у епицентар пандемије, где смо били пре годину дана“, поручио је он.

Разлика је сада у томе што, како каже, здравствене власти знају више о вирусу и имају боље алате за борбу против њега. Међутим, ублажене мере превенције и ниске стопе вакцинације у неким подручјима су, како напомиње, објашњење за најновији пораст заражавања.

Клуге је рекао да су се стопе хоспитализације због ковида-19 у 53 земље региона више него дуплирале током протекле недеље, и да ако се та путања настави, регион може имати још 500.000 смртних случајева од пандемије до фебруара.

Овај регион је, како наводи Клуге, забележио скоро 1,8 милиона нових случајева недељно, што је повећање од око 6,0 одсто у односу на претходну недељу и 24.000 смртних случајева недељно од ковида-19, што је повећање од 12 одсто.

Клуге је указао и да су земље у региону у „различитим фазама увођења вакцинације“ и да је у региону у просеку 47 одсто људи у потпуности вакцинисано. У само осам земаља је 70 одсто популације потпуно вакцинисано.

Да та забринутост није без основа, говоре и подаци с терена, односно дневни извештаји о новооболелима на европском тлу.

Примера ради, бројеви оболелих и умрлих од ковида експлодирали су у Словенији, где је у последња 24 сата регистровано 4.511 случајева вируса, што је за 1.000 више од рекордног броја регистрованог дан раније и чини се да епидемија измиче контроли.

Румунија је пријавила рекордан број смртних случајева, јер је у протекла 24 сата забележено чак 489 преминулих. У истом периоду земља је забележила 8.971 случај новозаражених, преноси агенција Ађерпрес.

У Немачкој је забележено 33.949 нових случајева инфекције коронавирусом. Исто је и у Русији, где је поново забележен рекордан број преминулих – 1.195, док је од последњег пресека потврђено још 40.217 нових случајева.

У Аустрији дневни број новозаражених коронавирусом свакодневно обара рекорде, а у последња 24 сата достигао је још једном највишу вредност у овој години са 8.183 заражених. Поређења ради, још пре недељу дана, у прошли четвртак, било је 4.248 новозаражених.

У Хрватској је такође пао рекорд, јер је забележено 6.310 нових случајева заразе вирусом. Преминуле су 32 особе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг