Свет

СТИГЛО СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ! Мигрантска криза у Европи може се претворити у велики сукоб, довољан је само један метак!

Заоштравање ситуације на граници почело је 8. новембра

Мигрантска криза на граници Белорусије и Пољске може резултирати оружним сукобом у који ће Русија бити увучена, написао Андреас Клут у својој колумни за „Блумберг“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По његовом мишљењу, Минск и Москва могу кренути у ескалацију конфликта.

– Белоруски и пољски војници на граници већ су испалили хице упозорења, судећи по свему, празне. Међутим, само један метак, случајно или намерно испаљен, да неког погоди, у овој напетој ситуацији може изазвати рафалну ватру – сматра Клут.

Коментатор сматра да ће, након што између белоруских и пољских граничара доћи до размене ватре, они затражити помоћ од својих савезника.

– Белорусија ће формално позвати у помоћ појачање из Русије, а Пољска ће искористити уговорене обавезе из НАТО-а – претпоставио је аутор текста.

Кнут је закључио да САД, НАТО, ЕУ и њихови партнери треба да убеде Русију да „не подиже улог“.

Мигрантска криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напушта пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице. Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција.

Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи беже од рата.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com