Србија

Стигло упозорење! ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР ПРЕДРАГ КОН: Његове речи мора чути цела Србија

Био сам дубоког уверења да ће корона вирус понашати слично као и остали респираторни вируси, да ће имати доста мањи потенцијал током лета, што јесте он имао, у оба ова лета. Али је био довољно велики да изазове ово што је изазвао – каже епидемиолог Предраг Кон у гостовању на ТВ Прва.

Он каже да врло брзо заборављамо, и напомиње да није истина да се престало са ванредним стањем, да су мере биле све време на снази али да су се људи у једном тренутку мало опустили.

– Ово сада што се дешава је последица природног процеса, видимо то сада и у региону – каже он.

Др Кон каже да се мере нису спроводиле иако су биле на снази, и да се вирус ширио. Каже да смо погрешили знатно раније, али то не значи да сада треба да дижемо руке и да одустанемо.

Он напомиње да поред других витамина који помажу јачању организма, вакцинација је ипак примарна.

Др Кон каже да медицински део Кризног штаба још у марту тражио да вакцинација здравствених радника и јавних служби буде обавезна.

Епидемиолог наглашава да је у оваквим епидемијским и ванредним ситуацијама потребни протоколи.

– Оне представљају правац, начин како се то решава. Доктринарно је да се пандемије решавају вакцинацијом – тврди он. Епидемиолог истиче да на основу слика из болница иако је неко био скептичан што се тиче вакцине, није више време за то.

Он додаје да је стратешки значајно да Србија производи вакцину, и да је сада имамо.

– Друштвене мреже су експлодирале у последњих 10 година и ви имате млад свет који се само преко друштвених мрежа информише – каже др Кон који додаје да не гледају ни телевизију ни вести а камоли емисије у којим гостују стручњаци, тако да каже мора да се нађе начин како да им се приђе.

У болницама све више младих

– Не могу да разумем да су сви спремни да верују свима осим лекарима којима је то посао и научној заједници која се тиме бави – кажи проф. др Предраг Стевановић начелник Клинике за анестезију и интензивно лечење КБЦ “Драгиша Мишовић” као одговор на то што неки људи слиучају савете околине и на тај начин се лече од ковида.

Професор каже да је сада много већи број младих као и трудница заражених који захтевају болничко лечење. Он напомиње да је највише невакцинисаних и да их је по свим болницама око 85, 90%.

Стевановић каже да су исходи најтежих пацијената релативно познати.

— Ми познајемо доста дешавања по уласку вируса у организам. Не постоји чаробни штап, и ти лекови који се најављују биће корисни уколико се користе у правом моменту. Ковид има одређени ток, чиме год да лечите те пацијенте он ће трајати најмање три недеље – каже др Стевановић.

Он каже да не би издвајао ниједну посебну ситуацију и да му је тежак сваки дан.

– Епидемија се неће излечити у болницама, излечиће се вакцинацијом и мерама – каже др Стевановић.

Професор каже да је потпуно погрешна чињеница када се каже да је за вакцину постоји само привремена дозвола. Он каже да би све јавне службе морале да уведу правило да сви буду вакцинисани, а како каже не може да схвати да неко ради у здравству и да није вакцинисан.

– Много пацијената има који покушавају да се лече кући и тек у најтежем стању дођу код нас што нам отежава. Треба да се јаве код нас што пре, каже професор Стевановић.

Што се тиче лека Ивермектин, др напомиње да то не пита пацијента када дође у установу да ли је поменути лек користио али напомиње да овај лек није добио место ни у једном званичном протоколу.

– Када је настала епидемија ја сам рекао да ће трајати најмање две године, ја вам сада кажем да ово не може да се заврши за још две године – каже професор. Он наглашава да се предвиша и дуже трајање тако да би се тај процес скратио мора да се слуша струка.

На Медицинском факултету сви вакцинисани

Директорка Института за онкологију и радиологију Србије др Даница Грујичић. каже да је грешка да се не раде обдукција јер би се можда на основу тога дошло до нових сазнања.

Каже да није могла претпостави да ће ово оволико дуго трајати. Она наводи да за ову болест ћемо највероватније сазнати тек након неколико година.

Човек који је био 3 недеље на респиратору и даље се није у потпуности опоравио, каже она.

Она напомиње да су на Медицинском факултету сви вакцинисани.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Ало