Свет

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! „Припремите залихе за зиму, могуће су ванредне ситуације!“

Pixabay.com

Влада је зато поручила локалним властима да припреме залихе поврћа које може дуже да стоји

Кинеске власти препоручиле су породицама у тој држави да припреме залихе дневних потрепштина пред зиму у случају ванредних ситуација. Министарство трговине поручило је локалним властима да се побрину за одржавање сигурне доступности залиха и стабилних цена и да на време дојаве било какве проблеме у набавкама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До препоруке је дошло након екстремних киша у покрајини Шандонг у октобру ове године, услед којих је поплављена већина усева поврћа у тој покрајини, иначе највећем произвођачу поврћа у Кини. Потенцијалну несташицу поврћа додатно би могла да погорша пандемија коронавируса, јер власти страхују да ће, након нових таласа заразе у појединим покрајинама, можда бити потребно поновно увести затварања и ограничења превоза, што би могло да угрози ланац набавке.

Поједини корисници кинеских друштвених мрежа забринуто су се запитали да ли је позадина препоруке можда реакција и на растуће напетости с Тајваном, у склопу којих Кина све чешће шаље војне авионе до граница тајванске зоне противваздушне одбране, али те теорије су убрзо сасекле партијске дневне новине, које су позвале грађане да не „претерују с пребујном маштом“ и да је циљ партијске директиве да се побрину да пандемијска затварања не затекну грађане неспремнима.

Кинеске власти пред сваку кинеску нову годину – која ће се обележити у фебруару следеће године – обично побрину да грађани имају доступно довољно свежег поврћа и свињетине, али ове године могли да имају проблеме.

Након поплава у Шандонгу, цене свежих краставаца, спанаћа и карфиола већ су се удвостручиле од почетка октобра до данас. Спанаћ је у појединим покрајинама већ скупљи од свињетине, а економски стручњаци предвиђају успоравање раста цена, али не и њихов пад.

Влада је зато поручила локалним властима да припреме залихе поврћа које може дуже да стоји. У плану је и постепено отпуштање залиха поврћа, како би се цене одржале релативно стабилним, а пољопривредницима је наложено да крену у што брже поновно сађење поврћа, поготово оног које брзо расте.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: информер.рс/јутарњи.хр