Србија

СУМОРНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА – СРБИЈИ ПРЕТИ ПОТОП: Вечерас и сутра пашће кише као за месец дан

Фото: Јутјуб

ВРЕМЕНСКА прогноза коју је објавио метеоролог Ђорђе Ђурић предвића нам хладни фронт који ће се простирати преко Панонске низије, и који ће раздвајати две ваздушне масе (хладну са севера и веома топлу са југа) у четвртак увече, у ноћи између четвртка и петка и у петак, стоји у прогнози.

– На потезу од Херцеговине преко централне и североисточне Босне и преко Подриња и Колубарског округа до Срема и Баната очекују се веома обилне падавине. У Херцеговини и у деловима Далмације очекује се да наредних дана падне локално и преко 300-400 милиметара кише по квадратном метру и то услед ефекта југа и орографије, уз поплаве и бујице и уз јаке грмљавинске олује – пише Ђурић.

Он истиче да ће обилне падавине, али у далеко мањој количини у односу на Јадран и Херцеговину, захватити и подручје Подриња, Колубарског округа и Војводине, при чему би четвртак и петак донели овим пределима од 30 до 50 мм кише по квадратном метру, локално и до 70 мм, што су количине које у просеку падну и за месец дана, а најобилнија количина падавина очекује се у четвртак увече и током ноћи ка петку.

– Веома обилне падавине у четвртак увече и током ноћи донеће Београду и преко 30 мм кише по квадратном метру, локално и више. На подручју Војводине, северне и западне Србије и Београда биће услова и за пљускове са грмљавином, нарочито дуж простирања фронта, дуж којег ће се и дешавати најбурнији атмосферски процеси. У осталим пределима Србије биће суво или тек уз веома малу и занемрљиву количину падавина. Осим веома топле ваздушне масе, снажно јужно висинско струјање доноси до и преко нашег подручја и веома велике количине честице песка из Сахаре, па се у пределима са кишом очекује киша са честицама пустињског песка из Сахаре, што ће највише бити видљиво на возилима – истиче Ђурић.

Он наводи да је реч о потпуној природној појави, која се јавља при актуелној синоптичкој ситуацији, и да нема места паници када пада обојена или прљава киша, Ђурић додаје да од чињенице да из ког подручја Сахаре стижу честице песка зависи да ли ће бити црвена или жута киша.

Извор: Новости