Русија Свет

Свет у паници! „РУСКЕ РАКЕТЕ СТИЖУ ЗА 10 МИНУТА!“ Ако Русија нападне Пољску ево за колико дана пада Варшава, а нису далеко ни Борнхолм и Копенхаген

Недавно одржане заједничке војне вежбе Русије и Белорусије “Запад 2021” показале су да је Европа лоше припремљена у случају војног конфликта, пише дански лист „Jyllands-Posten“

Према мишљењу аутора чланка Пјера Нихолма, Пољска је и даље упориште Европе на истоку. Међутим, Пољска и Данска имају заједничке проблеме у области безбедности, констатује новинар – у случају напада Русије и Варшава и Копенхаген биће у опасности.

Пре свега, реч је о такозваном Сувалки коридору – граници између Литваније и Пољске дугој 100 километара која би, у теорији, могла да повеже Калињинградску област са Белорусијом, оцењује аутор чланка.

Нихолм подсећа да је тај отворени, равни терен идеалан за оклопне снаге и пешадију – две области за које су Руси посебно специјализовани.

– Недавни прорачуни су показали да уколико Русија нападне Пољску, Варшава ће пасти пети дан. То је шокантна процена са којом је упознат Копенхаген…. Руске ракете могу да долете до Борнхолма за десет минута, а до Копенхагена за пола сата – подсећа новинар.

Према његовим речима, Варшава је ипак више забринута питањима борбене готовости него председник САД Џо Бајден и премијерка Данске Мете Фредериксен.

– Да ли ће Вашингтон одговорити нечим другим осим гласним протестима ако Русија једним неочекиваним ноћним маневром подели НАТО на два дела? Да ли је Џо Бајден, који је толико заинтересован за Кину, уопште чуо за Борнхолм? – упитао је новинар.

Подсетимо, практична фаза руско-белоруских стратешких војних вежби „Запад 2021“ одржана је од 10. до 16. септембра. Њихов задатак била је провера спремности органа војне управе две земље за заједничке акције ради заштите безбедности и територијалног интегритета Савезне Државе Русије и Белорусије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/rs.sputniknews.com