Свет

СВЕТ У ШОКУ! Епрувете са вирусом великих богиња откривене у лабораторији у Пенсилванији

Неколико епрувета са ознакама „велике богиње“ откривено је у истраживачком центру у Пенсилванији, наводе из америчког Центра за превенцију и контролу болести (CDC).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не постоје никакве индикације да је неко био изложен садржини замрзнутих епрувета“, рекли су за Си-Ен-Ен из CDC-а.

Замрзнуте епрувете са ознаком „велике богиње“, заједно са 10 епрувета вируса vaccinia, случајно је пронашао лаборант док је чистио замрзивач у установи која се бави истраживањем вакцина у Пенсилванији.

CDC у сарадњи са полицијом истражује случај, а чини се да је садржина епрувета нетакнута.

„Лабораторијски радник који их је открио носио је заштитну опрему. Чим сазнамо више информација, обелодањићемо их“, истакли су из Центра за превенцију и контролу болести.

Велике богиње изазивају два соја вируса вариоле (вариола мајор и вариола минор). Варијанта вариола мајор је озбиљнији и заразнији облик, чија је смртност око 30 одсто код одраслих и још већа код деце.

Само у 20. веку од великих богиња умрло је између 300 и 500 милиона људи. Такође, када су европски колонизатори први пут дошли у додир са домороцима Новог света, пренели су им вирус богиња за који они нису имали природан имунитет.

Сматра се да је смртност од великих богиња код домородачког становништва била око 90 одсто. Вирус је збрисао огроман проценат укупне популације.

Пошто је домаћин вируса искључиво човек, великим напорима Светске здравствене организације и масовном вакцинацијом велике богиње званично су проглашене искорењеним 1979. године.

Људи се више не вакцинишу против њих, а примерци вируса се сада могу наћи у епруветама у истраживачким лабораторијама.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС/CNN