Спорт

Тениски свет у неверици! ВЕЛИКИ СКАНДАЛ: Новак Ђоковић жртва бизарне оптужбе за „сарадњу са теористима“

НОВАК Ђоковић је свашта доживео у животу, али овакву оптужбу до сада није.

Најбољи тенисер света је, као и обично у центру пажње светских медија, а најтиражнији швајцарски дневни лист „Блик“ оптужио га је – за сарадњу са терористима?!

Да би се видело како је уопште дошло до тога, треба се најпре подсетити шта је Новак Ђоковић непосредно пред почетак овонедељног турнира у Паризу рекао током тамошњег дружења са новинарима.

Говорећи како „данас мора да буде и дипломата“, да се „никада није трудио да наметне мишљења о темама које се не тичу његове уже струке“, истакао је да је гледао „да се држи подаље од свега“, али да је „понекад, кад осети да нешто жели да подели, то и учинио“.

Потом је уследио кључни део Ђоковићевог говора, ког су се поменути Швајцарци и „ухватили“.

Наиме, Новак Ђоковић је споменуо да су неке његове речи злоупотребљене, а онда је овако одговорио на питање да ли га погађају натписи у медијима:

– Не читам новине ни по апликацијама, ни штампана издања, не гледам ни вести на ТВ-у већ неколико година. Ипак, због присуства на друштвеним мрежама, дођем до тих информација које се провлаче кроз медије. Не могу да кажем да ме не погађа – човек сам, имам емоције, и наравно да ми је стало… Колико год да ми је стало да заступам праве вредности, да се борим за правду и за истину, толико ми је и стало шта генерално људи мисле о мени. Не зависи ми живот од тога, јер знам ко сам и шта сам, трудим се да живим живот по правим постулатима. Да грешим, грешим, али погађа ме неправда и када се шире лажи – рекао је Новак и наставио:

– Не погађа ме као раније, јер сам на неки начин и навикао – од светских медија, па и од домаћих… Ствара се једна пропаганда, увучен сам у све то на основу нечега што сам раније говорио. Систем информисања је отишао у правцу који више није онај који је основа за новинарство. Слободног новинарства и информисања је све мање… Све се више контролише из једног или два извора, па се шири пропаганда која одговара елити или одређеној групацији људи. Сигурно да ме погађа, али то ме неће спречити да се залажем за ствари за које сматрам да су исправне.

И, тих речи су се „ухватили“ у швајцарском Блику.

Под насловом „Он подржава QAnon покрет? Ђоковић шокирао бизарном изјавом“, поменути швајцарски медиј је истакао следеће:

„Тениски ас Новак Ђоковић оплео је по медијима и упловио у воде теоретичара завере својим последњим јавним наступом. Нарочито јер су управо припадници QAnon покрета ове године често користили реч ‘елита’. Томе су додавали да одређени политчари, припадници медија и света забаве припадају сатанистичким, садистичким и педофилским култовима“.

Пре него што вам пренесемо и остатак оптужбе Блика на рачун Ђоковића, треба подсетити да је „QAnon“ покрет који се развио у Сједињеним Америчким Државама, а који се залагао да Доналд Трамп постане, а и опстане као амерички председник, оптужујући притом његове политичке противнике за… много тога, наведеног у претходној реченици швајцарског медија, а и много тога ненаведеног овом приликом.

Но, да се вратимо писању Блика, који је истакао да је „34-годишњи Ђоковић улетео на насловне стране новом бизарном изјавом, користећи речник теоретичара завере када је говорио о пропаганди у медијима“. Томе се додаје и следеће:

„Џокер је тако реаговао на константне критике које му стижу због излива беса на терену и његових езотеричних изјава. Једном је тврдио да вода реагује на људске емоције (познат је научни експеримент из Јапана који то доказује, прим. прев.), тврдио је да отровна вода може да се претвори у здраву за пиће, дуго година је одбијао медицинске интервенције као што су операције. ‘Тело може само да се исцели’, његова је мантра. А онда је ту била и контроверзна Адрија турнеја, недуго после првог корона-тараса, а у последње време ту је и конфузија због тога да ли се вакцинисао или није“.

Цитирајући потом Ђоковићеву изјаву о томе да не чита новине, нити гледа ТВ, посебно је истакнуто његово спомињање „елите“, што је, по Блику, „била ситуација у којој се видело да Ђоковић као да прича из срца одређених теоретичара завере“.

Потом је швајцарски медиј свој текст закључио следећим речима:

„Конкретно, људи који подржавају QAnon ће делити ово Новаково мишљење. Тај покрет, који је настао 2017. године, редовно користи термин ‘елита’ у својим бизарним тврдњама. Чланови покрета верују у мит да постоји тамна, тајна елита која је, наводно, ставила САД под своју контролу. Оптужују одређене протагонсте из света политике, медија и шоу-бизниса за сатанизам, садизам и педофилију. Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) је још 2019. прогласио поменути покрет за домаћу терористичку претњу“.

 

Извор: Новости