Свет

УДАРНА ВЕСТ! Крах система у Аустрији!

Аустрија је увела рестриктивне мере за невакцинисане грађане, а већ данас настали су проблеми.

Због велике навале је у појединим аустријским покрајинама дошло до краха система ПЦР тестирања, односно дуго се чека на резултате.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Може доћи до дугог чекања пошто су у појединим општинама и регионима лабораторије преоптерећене“, поручују из Апотекарске коморе.

Најпогодјенија је покрајина Салцбург, где су апотеке привремено обуставиле ПЦР тестирање. Такодје се дуго чека на резултате и у покрајинама Форарлберг и Тирол.

То највише погадја невакцинисане, којима су тестови потребни за одлазак на посао.

Наиме, на радном месту у Аустрији примењује се „3Г“ правило, а то значи да запослени за долазак на посао мора имати сертификат о вакцинацији, потврду о прележаном ковиду-19 или негативан тест. Услед примене „3Г“ правила испред пунктова за тестирање дуги су редови.

Због кашњења резултата тестова, дуже од 24 сата, поједини запослени су у немогућности да додју на посао а, како указују из Привредне коморе, већ се десило да су фирме запослене враћали кући.

Према процени Министарства здравља због примене „3Г“ правила на радном месту редовне тестове треба око 1,4 милиона запослених. Антигенски тест има важење од свега 24 сата, а ПЦР тест 48 сати, због чега се већи број одлучује на ПЦР тестове.

Епидемиолошке мере и сама њихова најава прошле недеље су подстакле значајно вакцинацију против корона вируса у Аустрији. Током прошле недеље дато је 462.534 вакцина, што је највише од јула, а од тог броја 272.371 су бустер дозе.

Међутим било је и 128.813 првих доза, што је, такође, рекорд, последњи пут забележен у другој недељи јула.

Досадашњи рекорд код првих доза, забележен је почетком маја, када се у једној недељи вакцинисало 333.324 особе. Само у недељу вакцину је примило 36.839 особа, од чега 10.697 прву дозу.

Стопа вакцинације у Аустрији је актуелно на 65 одсто, а најгора у вакцинацинији је и главно жаристе инфекције покрајина Горња Аустрија са стопом од свега 60,5 процената. На самом врху је покрајина Бургенланд где је стопа вакцинације достигла 72 одсто.

У школама широм Аустрије пооштрене су епидемиолошке мере, које не дозвољавају екскурзије и ваншколске активности у периоду од наредне две недеље.

Поред тога, привремено се укида могућност коришћења школских просторија за екстерна удружења, произилази из обавештења Министарства образовања. Такође уведена је обавеза ношења маски вишег заштитног нивоа типа ФФП2 не само у вишим разредима, већ И у основној школи

. За разлику од виших разреда, међутим, основци, који су до сада могли да носе „обичне заштитне маске“, своје ФФП2 маске могу скинути у својој клупи. Министарство образовања наложило је школама да конференције наставника, али и разговоре са родитељима или одложе или одрже дигитално. У наредне две недеље сви ђаци ће се тестирати три пута недељно, од којих најмање један мора бити ПЦР тест.

Од тестирања изузета су само деца која су прележала ковид-19, пошто код њих и без нове инфекције тест може приказати позитиван резултат.

Нове мере ступиле су на снагу данас и на снази су до 27. новембра. Од 29. новембра школе се враћају на стари план, а то значи да ће само невакцинисани ђаци морати да се тестиају. Иначе и наставно особље мора да се тестира, као и ђаци.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг