Русија

Ударна вест! Немачки медији преносе: „Све је отишло далеко, ПУТИН ПРИБЛИЖАВА СВОЈУ ВОЈСКУ ЕВРОПИ“

На граници између Белорусије и Пољске наставља се гомилање миграната који теже да уђу у Европску унију преко белоруске територије.

Неки стручњаци сматрају да Александар Лукашенко на тај начин покушава да се освети ЕУ за економске санкције. Али, према писању немачког листа Die Welt, Москва може да искористи тренутну ситуацију у своју корист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Варшава је повећала број својих трупа на граници са Белорусијом са 12 на 15 хиљада војника. Истовремено, белоруски председник их назива „фашистима“ и као одговор јача одбрану својих граница уз ангажовање војних снага Русије.

Тако је Руска Федерација пре неколико дана послала своје бомбардере Ту-22М3 и Ту-160 у Белорусију да патролирају границама Савезне државе Русије и Белорусије и провере борбену готовост белоруске ПВО.

Поред тога, Русија је у петак, 12. новембра, распоредила своје ваздушно-десантне јединице на војни полигон Гожски у Гроднонској области (око 30 км од границе са Пољском) ради заједничких маневара.

Москва већ дуги низ година жели да распореди трупе у Белорусији. Сада она може спретно да искористи кризу на граници за распоређивање трупа под изговором „заштите Белорусије“ – сматрају стручњаци немачког издања, говорећи о „лукавом” приближавању руских трупа Европи.

За сада нема говора о стварању пуноправне руске базе на белоруској територији. Али последњих месеци и година војна сарадња између две земље савезнице убрзано добија на замаху.

Тако су се у марту ове године Москва и Минск договорили да створе три центра противваздушне одбране и ваздухопловства, од којих се два налазе у Русији, а један у Гродну, недалеко од границе са Литванијом и Пољском.

Један број аналитичара ове мере поистовећује са стварањем војне базе. Они сматрају да ће ускоро Русија отворити низ војних база са гомилом опасног оружја у Белорусији на границама НАТО држава. Тако ће Русија покрити целу ЕУ са Искандерима који могу носити и нуклеано пуњење.

Закључак је да је Русија окружила ЕУ ракетама а не обратно.

 

Извор: Webtribune.rs