Регион

УДАРНО! Амерички хеликоптери стижу у БиХ!

Испорука нових америчких хеликоптера, намењених Оружаним снагама БиХ, требало би да буде реализована до краја године.

„У овом тренутку имамо потврду да би нови амерички хеликоптери ‘Bell Huey II’ (војне ознаке UH-1H-II), требало да буду испоручени Босни и Херцеговини током наредног месеца (децембра), како је и планирано“, саопштило је Министарство одбране БиХ.

Из Министарства подсећају да је Уговор о набавци четири хеликоптера потписан 13. децембра 2019. године у Сарајеву, укупне вредности 38,5 милиона америчких долара, од чега је Босна и Херцеговина учествовала са 4,36 милиона долара.

Преостали износ обезбедила је Влада Сједињених Америчких Држава кроз средства из америчких програма помоћи пријатељским земљама, објавио је портал „Кликс“.

Како се наводи, вишенаменски хеликоптер „UH-1H-II Huey II“ модернизована је, побољшана и за одржавање јефтинија варијанта хеликоптера опште намене „UH-1H Iroquois“ који се налази у инвентару Бригаде ваздушних снага и противваздушне одбране Оружаних снага БиХ.

„Овом набавком Бригада ће моћи да настави и још боље да извршава задатке ваздушног превоза, медицинске евакуације, гашења пожара, трагања и спасавања, као и остале задатке у испуњавању главних мисија Оружаних снага“, наводе из Министарства одбране БиХ.

Додаје се и да су припадници Бригаде ваздушних снага и противваздушне одбране успешно завршили адаптациону обуку на тим хеликоптерима у периоду од 6. до 25. јуна у Тексасу.

„Набавка нових летелица уговорена је уз велику подршку Владе САД по принципу ‘приступа свеукупном пакету’, који за споменуту суму подразумева потпуни пренос способности“, напомињу из Министарства одбране БиХ.

Тиме је, како надаље наводе, обезбеђена испорука четири хеликоптера, преобука пилота и техничара, испорука резервних делова и потрошних материјала за две године и 300 сати лета годишње, као и испорука алата и испитномерне опреме за одржавање хеликоптера, као и испорука техничке документације за ваздухопловно-техничко одржавање.

Према подацима компаније „“Bell“, више од 300 „Huey II“ хеликоптера је у поседу 14 земаља са више од 1,2 милиона сати лета у војним и другим мисијама.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2021.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930