Свет

УДАРНО! БАЈДЕН СЕ ПРИВРЕМЕНО ПОВЛАЧИ СА МЕСТА ПРЕДСЕДНИКА: Ево ко преузима дужност

Огласила се и Бела кућа

Фото: Јутјуб

Председник САД Џо Бајден мораће привремено да пребаци дужност на потпредседницу Камалу Харис. Ова одлука је донета јер Бајден мора да се подвргне прегледу у тоталној анестезији. Како јављају амерички медији, америчком председнику ће радити колоноскопију. Подсетимо, раније данас је из Беле Куће саопштено да ће Бајден морати да се јави у Медицински центар Волтер Рид како би обавио низ рутинских прегледа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бела кућа је потврдила да амерички председник Џо Бајден привремено предаје своја овлашћења потпредседници Камали Харис док је под седативима у болници.

– Председник ће јутрос отпутовати у Медицински центар Волтер Рид на рутински преглед. Док је председник присутан, биће подвргнут рутинској колоноскопији. Као што је било и са председником Џорџом В. Бушом 2002. и 2007. године, према процедури описаној у Уставу Сједињених Држава, председник Бајден ће пренети власт на потпредседника на кратко време док је под седативима – рекла је портпаролка Беле куће Џен Псаки.

Псаки је такође напоменула да ће Бела кућа у петак поподне објавити писани извештај о здравственом стању шефа државе након лекарског прегледа. Ово ће бити први пут од доласка Бајденове администрације на власт у Сједињеним Државама да је своја овлашћења пренео на потпредседника.

ЦНН је раније, позивајући се на изворе, тврдио да се потпредседница жали на ограничена овлашћења и да јој се намерно дају наређења која нису у складу са њеним задатком и не дозвољавају јој да се изјасни као кандидат за председника. Након тога, Бела кућа је демантовала извештаје о растућим тензијама између Бајдена и Харис.

Извор: srbijadanas.com