Свет Србија

Ударно! БРИТАНСКИ ЗВАНИЧНИЦИ: Србија више није савезник, позивамо на брзу интервенцију ЕУ и САД

Члан Дома лордова у Уједињеном Краљевству Арминка Хелић и њен страначки колега из Конзервативне партије, посланик Ентони Мангнал сматрају да је Србија главни кривац недавне дестабилизације на Балкану. Међу угрожавајуће факторе навели су и слабост НАТО и ЕУ, али су додали и да је мешање Русије такође проблем.

Британски званичници сматрају и да на Србију не треба гледати као на савезника Запада када је реч о стабилности у региону.

Они су у тексту за „Политико“ навели да, поред тензија на северу Косова у септембру, у Црној Гори око хиротоније митрополита СПЦ и кризе у БИХ са српском страном, постоје још три фактора који угрожавају Балкан и која су их забринула, преноси Косово онлајн.

Наводе да су ти фактори мешање Русије, нејединство Европске уније и слабост НАТО.

„Напредак који је постигнут у региону од 2000. ка мирним, просперитетним, мултиетничким државама се поништава и отвара се простор за изазиваче невоља. Дошло је време да НАТО и ЕУ сарађују и предузму мере да зауставе пропадање и заштите оно што је урађено“, сматрају британски званичници.

Они су позвали на брзу интервенцију САД и ЕУ и предложили ширу стратегију и политику у којој 27 земаља морају да се сагласе да ће, ако не буде приступања земаља Западног Балкана, бити барем привремених корака као што су приступање заједничком тржишту и царинској унији и повећање финансирање.

„Очигледно, сукоб у региону више није незамислив – ако не реагујемо, једноставно је питање времена. Русија то зна и намерно тестира одлучност и способности НАТО. Ако НАТО и ЕУ нису у стању да одрже стабилност на Балкану, онда ће то вероватно учинити негде другде. У недостатку кредибилног евроатлантског ангажмана, само ће Балкан страдати“, навели су Хелић и Мангнал.

Сматрају да је идеја концепта „српског света“ јасан траг 90-их година, када је режим Слободана Милошевића водио ратове.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2021.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930