Свет

Ударно! ДЕО ФРАНЦУСКЕ ТРАЖИ НЕЗАВИСНОСТ: Макрон донео одлуку – заказао референдум за 12. децембар

Фото: Јутјуб

На француском пацифичком острву Нова Каледонија референдум о независности биће одржан 12. децембра, изјавио је данас један француски званичник.

Високи комесар Француске (за ту територију) Патрис Фор је то саопштио током посете заједници Понерихуен на источној обали Нове Каледоније – пише француски лист “Монд”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тиме је потврђен датум о одржавању референдума који је био доведен у питање због пандемије ковида-19, наводи агенција Ројтерс.

Француско министарство за прекоморске територије је раније ове године саопштило да ће након референдума, трећег у историји овог острва као француске прекоморске територије, уследити двогодишњи прелазни период како би се омогућило Паризу да разјасни своје односе са Новом Каледонијом.

Датум одржавања референдума је био доведен у питање након што је главни покрет за независност ФЛНКС у октобру позвао Париз да одложи референдум, наводећи да је кампања онемогућа због пандемије. Радио “Франсинфо” је данас јавио да је одлуку о одржавању планираног референдума касно синоћ донео француски председник Емануел Макрон. Данијел Гоа, један од главних личности покрета за независност, поручио је да ће активисти за независност и даље бојкотовати гласање.

Острво ужива велики степен аутономије, али у битној мери зависи од Француске у питањима као што су одбрана и образовање. Територија је у октобру 2020. године гласала против независности од Француске, будући да је 53 одсто гласача било за останак под француском контролом.

То је, ипак, нешто мање у односу на 57 одсто на референдуу одржаном 2018. године.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг