Србија

Ударно! НА КОСОВО СТИЖУ ПРИПАДНИЦИ ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ! Ево шта се дешава!

Укупно 130 припадника хрватске војске, међу којима је и шест жена, долази данас на Косово, потврдило је министарство одбране те земље.

Свечани испраћај 36. хрватског контингента (HRVCON) у НАТО операцију КФОР-а одржаће се у касарни “132. бригаде Хрватске војске” у Нашицама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свечаности ће присуствовати хрватски министар обране, Марио Баножић, саопштили су из овог министарства које је уједно упутило позив медијма да присуствују свечаном испраћају.

Са друге стране, како преноси Н1 Загреб, из хрватског председништва потврдили су да ће догађају присуствовати председник, Зоран Милановић, али и да није предвиђено учествовање медија, већ да ће потом бити прослеђено саопштење.

Поручили су да не желе да се догађај искористи за „било чије дневнополитичке интересе”, али и да је одлука донета узимајући у обзир досадашња искуства. Подсећања ради, претходна најава Загреба из маја месеца о слању војника на Косово, тј. увећању војног контингента при саставу КФОР-а, изазвала је на десетине оптужујућих реакција на релацији Београд-Загреб.

У Приштини је тада боравио хрватски министар спољних послова, Гордан Грлић Радман, који је саопштио ову вест, док су уједно приштински медији пренели да ће Хрватска формирати војни камп на Косову, позивајући се управо на наводе Грлић Радмана.

Београдским званичницима највише је засметала управо вест о отварању војног кампа, након чега се више њих огласило са оптужбама на рачун Загреба и критикама да се на тај начин крши Резолуција 1244. Слале су се поруке о томе да су Хрвати и Албанци „браћа по оружју“, док је уједно председник Србије поручио да Хрватска жели да понизи Србију, али и да се „варају они који мисле да ће бити нових Олуја и погрома“.

Са друге стране, из Хрватске су стизале поруке да су спекулације из Београда о „другачијим војним активностима“ осим оних усмерених ка миру у региону крајње смешне и апсурдне.

Тврдили су да Београд оптужбама на рачун Хрватске жели да скрене пажњу са „разбијања хрватског националног корпуса у Србији“, али и да поједини српски званичници промовишу „поражену великосрпску политику и неутемељено приговарају Хрватској“.

Председник Хрватске је и претходно поручивао да слањем војника на Косово Хрватска не жели да провоцира Србију и подсетио да је хрватска војска на Косову већ годинама. Како је такође маја месеца казао, своје присуство увећавају због тога што су хрватски војници напустили Авганистан.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Kossev