Србија

УДАРНО! „Ништа од тога“; Министар изнео једначину: Плус два дана и још два викенда = девет дана

Београд — Министар просвете Бранко Ружић изјавио за ТВ Прва да за сада нема услова да ђаци птпуно пређу на онлајн наставу. „О томе уопште не размишљамо“, додаје.

Према његовим речима, највероватније у уторак или среду биће одржан састанак Тима који прати ситуацију у школама и чланова Кризног штаба на ком ће се разговарати о продужетку мини новембарског распуста.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је о распусту који би према школском календару требало да траје два радна дана, 12. и 13. новембра, уз викенд који следи. „Сутра или прекосутра биће одржана седница Кризног штаба на којој ће предлог бити да се продужи јесењи распуст. Додали би 8,9 и 10.11, још та три радна дана, плус два викенда то је девет дана“, објаснио је министар просвете.

Упитан каква је данас епидемиолошка ситуација у школама, министар каже да уопште није алармантна, односно да је удео заражене деце међу укупно оболелима свега 0,6 до 0,7 одсто, што је мање од 5.000 заражене деце. међу запосленима тај проценат је 1,2.

То је, како каже добро, што је мали број деце оболео, али није добро што у општој популацији нисмо прешли цифру од 70 одсто вакцинисаних. Због тога је, како истиче Ружић, важна комбинација мера и едукација.

С друге стране, чини се да је у друштву питање свих питања постало хоће ли сви ђаци бити послати на онлајн наставу? Министар просвете међутим каже да се о томе тренутно уопште не размишља, а један од разлога је и тај што у земљи све функционише и ради па не види разлог зашто би једино школе требало затворити.

Такође, истакао је Ружић, поставља се и питање чувања деце, односно изостанак родитеља с посла што многи послодавци вероватно неће моћи да толеришу па би се поставило озбиљно питање останка родитеља на том послу.

Иначе, од данас се комбиновани модел наставе примењује у средњим школама у Београду, Нишу, Великом Градишту, Врњачкој Бањи, Кули и Шапцу. Ове недеље обухваћене су две локалне самоуправе више него претходне, у којима се за средњошколце примењује непосредна и онлајн настава. У свим осталим основним и средњим школама у Србији примењује се први модел организације образовно-васпитног рада који подразумева наставу уживо.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92